Betámadták az Antarktiszt

Húszmillió éves tavat fúrtak húsz évig az oroszok

Több mint két évtizede tartó fúrás után orosz kutatóknak sikerült elérniük egy húszmillió éves tó felszínét az Antarktisz jege alatt.

2012.02.09 10:09MTI

A 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles Vosztok-tó eléréséhez a kutatóknak közel négy kilométer vastag jeget kellett átfúrniuk.

A tudósok azt remélik, hogy a tó vizében olyan, még a jégkorszak előttről származó létformákat találnak, amelyek választ adhatnak a földi élet kialakulására, illetve a földön kívüli élet létezésére is.


A NASA által közreadott dátumozatlan radarfelvétel a Vosztok-tó feletti jégrétegről az Antarktisz keleti részén. A Szovjetunió által 1957-ben létesített kutatóállomáson dolgozó orosz tudósok 2012. február 6-án, 57. fúrási kísérletükre elérték a terület alatt lévő Vosztok-tó tetejét, amely közel négy kilométer mélyen rejtőzködik az Antarktisz jégpáncélja alatt. A tudósok reményei szerint a kb. húszmillió éve hermetikusan elzárt, 400-500 méter mély antarktiszi tó vizében olyan új életformákat fedezhetnek fel, amelyek révén megismerhető ezen élőlények törzsfejlődése. (MTI/NASA)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.