Kísérleti megfigyelő műholdat bocsátottak fel

Irán az égből figyel

Irán Föld körüli pályára állított pénteken egy kísérleti megfigyelő műholdat, 2009 óta már a harmadikat.

2012.02.03 11:39MTI

"A Navid műholdat sikerrel bocsátották fel és állították pályára 260-370 kilométeres magasságban" - jelentette be Hamid Fazeli, az iráni űrkutatási szervezet elnöke, akit az IRNA állami hírügynökség idézett.
   
A tájékoztatás szerint az 50 kilogrammos űreszközt Szafir típusú hordozórakétával állították pályára. Az indítás egybeesik az 1979-es iszlám forradalom évfordulójával.
   
Mahmúd Ahmadinezsád elnök a felbocsátás alkalmából arról beszélt, hogy az újabb műhold széles távlatokat nyit meg az iráni nép előtt és a béke üzenetét hordozza. Szavai szerint ez még csak az előttük álló nagy munka kezdete.
   
A Navid feladata az, hogy fényképeket készítsen a Földről, időjárási adatokat gyűjtsön és természeti katasztrófákra figyelmeztessen. A berendezés naponta tizenötször kerüli meg a Földet.
   
Szakértők szerint a teheráni hatóságok a különböző műszaki teljesítményekkel egyebek között azt kívánják bizonyítani, hogy Irán az atomprogramja miatt elrendelt nyugati szankciók ellenére is képes a műszaki haladásra. A közép-keleti ország rohamtempóban fejleszti katonai rakétatechnológiáját. Olyan rakétát is kipróbált már, amely képes elérni Izraelt, az Egyesült Államok támaszpontjait a Perzsa-öböl térségében, valamint Délkelet-Európa egyes részeit.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.