Rendellenességek mutatkoztak

Nem lövik ki az oroszok a Szojuzt

Az orosz szövetségi űrhivatal, a Roszkoszmosz elhalaszt egy március végére és egy május végére beütemezett űrhajóindítást a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), mert az egyik Szojuz típusú űrhajón a műszaki vizsgálatok során rendellenességek mutatkoztak.

2012.01.27 21:48MTI

A szakember szerint a Szojuz TMA-04M hermetikus zárórendszerének tesztje során beszakadt az űrhajó kabinjának a burka. Az űreszközt repülésére alkalmatlannak nyilvánították. Ezért az eredeti, márciusi 30-i startidőpontot április közepére vagy május végére tolják ki.

Emiatt azonban késedelmet szenved a Szojuz TMA-05M űrhajó május 30-ra kitűzött indítása is. Az űrhajót várhatóan június második felében indíthatják útjára.

Az orosz űripar fekete évet zárt tavaly, miután öt indítás fulladt kudarcba. A legérzékenyebb veszteség augusztus 24-én következett be, amikor egy Progressz teherűrhajó zuhant vissza, mert a start után 325 másodperccel meghibásodott a Szojuz hordozórakéta. Ennek következtében három hónapig nem tudtak újabb űrhajót indítani a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrrepülőgépek tavaly nyári kivonásával csak az orosz partner rendelkezik olyan űrhajókkal, amelyekkel embereket lehet szállítani a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrbázisra, majd visszahozni onnan.

Ezért a Szojuz-családban jelentkező bármilyen műszaki hiba veszélyt jelenthet az ISS-program egészére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.