Busz méretű kisbolygó robog el a Föld mellett

Elsuhan mellettünk a 16:30-as "busz"

Busz méretű kisbolygó robog el a Föld mellett péntek délután 16 óra 30-kor.

2012.01.27 13:39MTI

A most felfedezett 2012 BX34 katalógusjelű aszteroida "mindössze" 59 ezer kilométerre halad el bolygónk mellett, ez a Föld és a Hold közötti 386 ezer kilométeres távolság 0,17 százaléka.
   
Az űrszikla szélessége 11 méter, vagyis túl kicsi ahhoz, hogy veszélyt jelentsen a Földre.
   
"A Föld légköre végezne vele, ha idemerészkedne" - hangsúlyozta közleményben a NASA bolygókutató részlegéhez, a Jet Propulsion LAboratory-hoz tartozó aszteroidafigyelő szolgálat.
   
A NASA kutatói, ahogy más asztronómusok, folyamatosan vizsgálják az égboltot olyan aszteroidákat keresve, amelyek veszélyt jelenthetnek a Föld számára. A szakértők véleménye szerint 140 méter átmérőjű aszteroidák végezhetnek kiterjedt pusztítást becsapódási helyük környékén, globális méretű katasztrófához viszont ennél sokkal nagyobb méretű kisbolygók "szükségeltetnek".
   
Tavaly szeptemberben jelentette be a NASA, hogy feltérképezte a Föld közelében keringő nagy aszteroidáknak körülbelül a 90 százalékát. A kutatók 980-ra becsülik a hegynyi méretű vagy nagyobb Föld-közeli kisbolygók számát, közülük 911 már "bemértek".
   
A tudósok közül sokan úgy vélik, hogy a nagyméretű aszteroidák katalogizálása, megfigyelése kulcsfontosságú a földi civilizáció túlélése szempontjából. A dinoszauruszok nem rendelkeztek ilyen technológiával, velük, ahogy sok más faj képviselőivel nagy valószínűséggel egy hívatlan kozmikus "vendég" végzett 65 millió évvel ezelőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.