Megpróbálják visszaszoktatni a vadonba őket

Kibírják-e a szabadságot a rabságban született óriáspandák?

Fogságban nevelkedett óriáspandákat engednek szabadon januárban a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartomány egyik ellenőrzött vadonjában, hogy természetes élőhelyükön próbálják meg talpra állítani a fekete-fehér medvék egyre hanyatló populációját.

2011.12.31 20:32MTI

Az első hat példányt a Csengtui (Chengdu) Óriáspanda Rehabilitációs Program keretén belül nevelkedett 108 panda - a világ legnagyobb, fogságban született óriáspanda-populációjának tagjai - közül választották ki. A hatosfogat egy több mint nyolc négyzetkilométeren elterülő védett területre fog beköltözni a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban.
   
"Ahelyett, hogy elkerített területeken tartanánk őket, a következő ötven évet inkább annak szenteljük, hogy segítünk nekik visszaszokni a természetes élőhelyükre" - mondta Csang Cseho (Zhang Zhihe), a bázis igazgatója. A mesterséges megtermékenyítés révén világra jött pandákat csoportokban fogják szabadon engedni és figyelemmel kísérik, hogyan alkalmazkodnak az új környezethez. A jól teljesítő példányok idővel átkerülnek egy elvadultabb, de még mindig ellenőrzött területre.
   
Az elsőként szabadon engedett példányok kettő-négy éves kor közöttiek. Egészségi állapotuk, valamint a nemek megfelelő aránya alapján választották ki őket. "Már van néhány tapasztalatunk a visszaszoktatással kapcsolatban olyan szervezeteknek köszönhetően, amelyek többször is próbálkoztak ezzel. A pandák önálló életre való visszaszoktatása nagyon időigényes folyamat" - mondta az igazgató.
   
Mint hozzátette: "Még mindig csupán a kezdeti szakaszban vagyunk, így senki nem tudja biztosan garantálni a szabadon engedés sikerét". A nemzeti kincsként számon tartott pandáknak gyakorlatilag a kihalás széléről sikerült visszakapaszkodniuk, de továbbra is fenyegetést jelent számukra az illegális fakitermelés, a mezőgazdasági terjeszkedés és a növekvő kínai népesség.
   
Egy 2004-es cenzus során a Természetvédelmi Világalap (WWF) 1600 pandát számolt össze a vadonban, elsősorban Szecsuan tartományban. A pandák szaporítása nehéz vállalkozás, mivel a nőstényeknél a peteérés ideje mindössze egyszer jön el az évben, és csak ez alatta a két-három nap alatt tudnak megtermékenyülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.