Harmincöt állatot filmeztek le Indonéziában

Rinocéroszokat láttak ott, ahol már alig járnak

Az indonéz hatóságok közölték: a veszélyeztetett orrszarvú faj 35 példányáról, közöttük öt borjúról készítettek felvételeket az indonéziai Jáva szigetének őserdejében elrejtett kamerákkal.

2011.12.31 06:59MTI

A kamerák 22 hím és 13 nőstény orrszarvút filmeztek le. Négy borjú hím volt, egy pedig nőstény – mondta el Bambang Novianto, az erdészeti minisztérium biodiverzitás-védelmi igazgatója.
   
A tárca 44 infravörös kamerát helyezett el januártól októberig a Jáva nyugati csücskében fekvő Ujung Kulon nemzeti parkban.
   
Az öt borjú megléte arról tanúskodik, hogy a populáció tovább fejlődik, de a nemek közötti egyenlőtlenség veszélyeztetheti ezt az amúgy is kihalóban lévő fajt – mondta az igazgató.
   
"Több a hím, mint a nőstény. Attól tartunk, hogy ez a nőstényért vívott ádáz harcokhoz vezet a hímek között, ami egy vagy több rinocérosz pusztulásával is járhat" – mondta az igazgató.
   
A jávai rinocéroszok megóvását célzó erőfeszítések támogatására a tárca 38 ezer hektáros szaporító központot hoz létre a 112 ezer hektáros nemzeti parkon belül – mondta el Bambang Noviento.
   
A kormány azt reméli, hogy 2015-re 70-80-ra nőhet az orrszarvú-népesség száma a jelenleg becsült 44-ről.
   
A jávai rinocérosz (Rhinoceros sondaicus) kis termetével, egyetlen szarvával és a bőrén lévő "hajtásokkal" különbözik az afrikai orrszarvútól. Az orrszarvúnyájakat azonban megtizedelték, mert a szarvának gyógyhatást tulajdonítanak számos ázsiai országban, bár több országban tilos a forgalmazása. Az esőerdők irtása, élőhelyének visszaszorulása is felelős a populáció csökkenéséért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.