Nefritfigurákra és állati maradványokra bukkantak

Áldozati adományok a mexikói Nap-piramisban

A híres teotihuacáni Nap-piramisban az építése idejéből származó áldozati adományokra bukkantak mexikói régészek.

2011.12.15 09:19MTI

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) közlése szerint a feltehetőleg az időszámításunk szerinti első századból származó, kerámiából és obszidiánból készült tárgyakat találtak. Három, nefritből készült emberi alakra, valamint állati maradványokra is bukkantak.
   
A nefritfigurák között egy finoman metszett maszk is található, az intézet régészei szerint valószínűleg egy portréról van szó.
   
"Az áldozati adományokat feltehetőleg az építkezés kezdetén, több mint 1900 évvel ezelőtt helyezték el ünnepélyes keretek között" - mondta el Enrique Pérez Cortez régész.
   
A szakértői csoport 2008 óta kutat a leletek után a 65 méter magas piramis romjai közt az 1930-as években régészek által kialakított alagút segítségével. Ebből kiindulva idővel mellékágakat ástak.
   
A hatalmas Nap-piramis a Mexikóvárostól 45 kilométerre lévő Teotihuacán központját alkotja. Virágkorában - az 5-6. században - Teotihuacán volt Közép-Amerika legfontosabb metropolisza és a világ egyik legnagyobb városa. Egyelőre nem világos, ki és miért építtette a metropoliszt, illetve miért hagyták el a várost később lakosai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.