Fenn dől el minden

Agyban tanulhatunk Kung-Fuzni, mint Neo

Egy fMRI-gépezet segítségével megtanulhatunk Kung-Fuzni - vagy bármi mást.

2011.12.14 14:09ma.hu

Már csak maga a gondolat is felér egy sci-fivel: egy gép, amely megtaníthat minket bármire, amit csak akarunk - anélkül, hogy vesződnünk kéne a tanulás minden kínjával. Vagy mégis van reális alapja? Nos, úgy tűnik, a tanárok lassan elavultnak számítanak...

Néhány hónapja látott napvilágot a hír, hogy a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói az fMRI segítségével ki tudták nyerni az álmokat az agyból. A hozzájuk csatlakozó amerikai és japán szakemberek csapata pedig felfedezte, hogy ezzel a technikával a fent említett kérdés könnyűszerrel lehetséges: egy funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatot (fMRI) végző géppel előidézhetők azok a speciális agyi aktivitási sémák a fejünkben, amelyek az adott, új tevékenység elvégzéséhez szükségesek.

Hogyan működik? Vegyünk egy olyan feladatot, ami a vizuális információk feldolgozását végző agykéreg-területet veszi igénybe, például egy labda elkapását. Találjunk olyan személyt, aki professzionálisan képes ezt a feladatot végrehajtani. Tegyük egy fMRI-gépbe, majd rögzítsük, mi zajlik a látókérgében akkor, mikor lelki szemeivel elkap egy labdát. Így meg is szereztük a labda-elkapás-programot, amit akár azonnal elsajátíthatunk.

A következő lépésben feküdjünk mi magunk az fMRI-készülékbe, és eleveníttessük fel azt a képanyagot a saját agyunkban, amit előzőleg rögzítettünk a profi labdaelkapónál, az agyhullámok visszacsatolása, a neurofeedback segítségével. Nincs szükség különösebb figyelemre, az agyunk, a gondolataink a mintához hasonlóvá válnak, amely maga a tanulás: az agyunk magáévá teszi a mintában rögzített folyamatokat. Ennek megfelelően „lejátssza” a szükséges agyi aktivitásokat és tevékenységeket, és jobbak leszünk az adott feladatban, mint valaha.

És ez nem csak feltételezés: a kutatók szerint az fMRI minta lejátszása valóban képes "hosszútávú javulást eredményezni azokban a feladatokban, melyek vizuális tevékenységet igényelnek". Elméletileg, így született meg az automatizált tanulás jelen típusa, amely már nem sci-fi, hanem élő tudomány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.