Elkerülik a beltenyésztett hímeket!

A vizelet illataromája alapján választanak a nőstények

A nőstény egerek kerülik a beltenyésztett hímek társaságát - érzékelik a hímek vizeletében lévő fehérjék összetételét, és ez alapján felismerik, hogy az egyed beltenyésztett-e.

2008.04.22 13:30medipress.hu

A vizelet fehérjetartalmának meghatározó komponensei, az úgynevezett MUP fehérjék (major urinary protein) változatosabb összetételt mutatnak a szabad párválasztással szaporodó egerek utódainál, mint a beltenyésztettek esetében.

A nőstények képesek az illatanyagokat felismerni, „megszámolni” a különféle típusú fehérjéket, és ez alapján különbséget tenni a hímek között.

A MUP-okat ezidáig csak egerek vizeletében fedezték fel, számukra a társválasztás genetikailag meghatározott alapját képezi. A kutatók feltételezik azonban, hogy hasonló szignálok más gerinces fajoknál is léteznek.

„Az állatok körében ritkán fordul elő beltenyészet. Az egymás között szaporodó egyedek utódaiban ugyanis gyakrabban fordulnak elő betegségek. Azt nem tudjuk, hogy miért kerülik a beltenyésztett hímeket a nőstény egerek, de az biztos, hogy valamiért erre fokozott figyelmet fordítanak. Ez alapján felmerül a kérdés, hogy a többi állat és az emberek vajon tesznek-e hasonló megkülönböztetést a párválasztáskor.”- fejtette ki dr. Michael Thom, az Liverpooli Egyetem Emlős Viselkedési és Evolúciós Csoport kutatója.

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy mi alapján különböztetik meg a beltenyésztett hím egyedeket, a szabadon párt választó egyedek utódaitól. Egyrészt a MUP fehérjék összetételét, másrészt az egyedek közti immunológiai hasonlóságot, az úgynevezett MHC (major histocompatibility complex) géneket is figyelembe vették a kísérlet során.

Az MHC és a MUP fehérjék illataromája is különbözik egyedenként, ezért köztudott, hogy az állatvilágban szerepük van abban, hogy az egyedek egymást felismerjék.

A beltenyésztett hímek azonosításában az MHC változatosságát nem találta jellemző kritériumnak a liverpooli kutatócsoport. A MUP összetétele viszont jelentős szempontnak bizonyult a nőstény egerek párválasztását illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.