Várja a világűr

Kína műholdat lő fel Türkmenisztánnak

Kína távközlési műholdat állít majd pályára Türkmenisztán számára, a Hosszú menetelés-38 típusú hordozórakétájával 2014-ben.

2011.12.06 17:53MTI

Ez lesz a közép-ázsiai ország első távközlési műholdja, amely Ku-sávos transponderrel fog rendelkezni, súlya körülbelül 4,5 tonna, élettartama 15 év. A francia Spacebus 4000B2 platformra épült műhold pályára indításának helye a Szecsuan tartományi Hszicsang (Xichang) központ lesz.

A részletekről megállapodást kötött a Thales Alenia Space France (TASF) és a China Great Wall Industry Corporation (CGWIC). A CGWIC Kína egyetlen olyan vállalata, amely a kereskedelmi műholdfellövés területén nemzetközi szolgáltatást nyújt, 1990 óta 38 külföldi műholdat állított pályára.

Kínában szintén kedden közölte a média, hogy az ország megkezdte a Fengjün (Fengyun) sorozatú időjárás-kutató műhold harmadik generációjának építését, amelynek célja az éghajlatváltozás következményeire felkészülés jegyében az időjárás-változás még pontosabb és tartósabb megfigyelése lesz.

Az új eszközök alkalmasak lesznek a légkör különböző rétegeinek hosszú távú, egyenletes megfigyelésére, tudományos bizonyítékok gyűjtésére - hangzott el egy pekingi szakmai konferencián.

A műholdak egyebek mellett a korábbinál pontosabb adatokat fognak gyűjteni, s jobb minőségű felvételeket készítenek majd a légkör hőmérsékletéről, páratartalmáról és a szélmozgásról. Kína az elmúlt 40 évben 11 Fengjün műholdat bocsátott fel, amelyekből jelenleg 6 üzemel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.