VIII. Henrik "keze nyoma" a Kent grófságban

Tudor-kori hajódokk maradványai egy délkelet-angliai kiskocsmánál

Angol régészek VIII. Henrik hajódokkjának helyét fedezték fel a délkelet-angliai Kent grófságban folytatott ásatások során.

2011.12.06 08:45MTI

A hajódokk maradványokat és a középkori leleteket a grófság északi részén lévő Chatham városában, a Medway folyó partján, a Command House nevű kiskocsmánál folytatott ásatás során tárták fel. A helyszínen folytatott első ásatási munkálatokat a History Channel televíziós csatorna rögzítette az egyik műsora számára.  
   
A leletek azt bizonyítják, hogy a pub a város egyik legrégebbi hajódokkjának helyén áll. A régészek VIII. Henrik korabeli hajóépítők által használt kampókra, szögekre és fedeles korsókra bukkantak. "Találtak egy gyönyörű tetőcserép darabot, amely valószínűleg a középkori Chatham templomból származik. Egy agyagsípot, néhány vasszerkezetet és egy feltehetőleg Tudor-kori téglát" - mondta el Richard Holdsworth, a Chathami Történelmi Hajódokk illetékese.
   
A dokk és térsége szerepel a brit kormány lehetséges világörökségi helyszíneket felvonultató listáján. Nagy-Britannia évente egy helyszínt javasolhat és a medway-i tanács reményei szerint a mostani felfedezésnek köszönhetően a chathami dokk jelölése 2013-ra is előre kerülhet. 
   
Az első írásos bizonyíték, amely szerint a Brit Királyi Haditengerészet használta a Medway folyót 1547-ből, VIII. Henrik halálának évéből származik. I. Erzsébet (1558–1603) uralkodása idején Chathamban volt a szigetország hajóflottájának legfontosabb dokkja, a királynő hajóinak többsége a Medway folyón vészelte át a telet. 1613-ban a chathami dokk átköltözött a mai helyére, a Tudor-kori elődöt pedig átépítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.