Ötven év alatt 60 százalékkal kevesebben lettek

Egyre kevesebb a tonhal és a makréla tengerekben

Egyre kevesebb a világ tengereiben a tonhal és a makréla: az elmúlt ötven évben hatvan százalékkal zsugorodott populációjuk.

2011.12.05 23:47MTI

Egy nemzetközi kutatócsoport által a Proceedings című szaklapban közölt tanulmány szerint a jelenség hátterében elsősorban az állatok túlhalászása áll. Hogy a csökkenést megállítsák illetve visszafordítsák és gátat vessenek az ökorendszerek károsodásának, szigorú szabályozásra van szükség - állapították meg a szakértők.
   
Maria José Juan-Jordá, a spanyolországi La Coruna Egyetem munkatársa és kollégái 1945 és 2006 között több tonhal- és makrélafajt vizsgáltak.
   
A legerősebb állománycsökkenést teljesen különböző fajoknál tapasztalták: a legnagyobb és legtovább élő tonhalaknál - vörös tonhal, nagyszemű tonhal, kékúszójú tonhal -, valamint a legkisebb és legrövidebb ideig élő makréláknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.