A bazilika a 12-14. században épült

Középkori templomra bukkantak a bulgáriai Szozopolban

Középkori templomot tárt fel a bolgár-francia régészeti expedíció a fekete-tengeri Szozopolban.

2011.11.29 05:59MTI

A bazilika a 12-14. században épült, közvetlenül az ókori város falai mellett. Az épület hossza 12 méter körül volt, magassága elérhette a 3-4 métert, a templom falai pedig körülbelül 70 centiméter vastagságúak voltak.
   
A közelben található a Cirill és Metód temploma, ahol Szent János vélelmezett ereklyéit őrzik. A tavalyi ásatások során egy 5. századi monostorban feltárt ereklyetartó apró koponyadarabokat, állkapocs- és kézcsonttöredékeket, valamint egy fogat tartalmaz.
   
Szozopolt a Kr.e. 7. században alapították kis-ázsiai, milétoszi telepesek Antheia néven, ám hamarosan a várost Apollóniára keresztelték át. Különböző időszakokban a település Apollónia Pontica (fekete-tengeri Apollónia), majd Apollonia Magna (Nagy Apollónia) néven vált ismertté.
   
A várost Kr.e. 71-ben Marcus Lucullus római légiói pusztították el. A település a IV. században a Szozopolisz, azaz a mentség városa nevet kapta, az ottomán uralom alatt pedig Sizeboluként volt emlegették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.