Szervusz, levéldarázs

Új faj tette be mind a hat lábát Szegedre

Igazi tudományos kuriózum, ha Európában új fajra akadnak, nem beszélve arról, ha mindez egy város ligetében történik. A szegedi Erzsébet ligetben egy új levéldarázsfajra lelt egy biológus.

2011.11.28 09:25ma.hu

„Az, hogy ezt a felfedezést leírhattuk, és tudományosan is rögzített lehetett, Haris Attila biológus érdeme, akinek a levéldarazsak a kutatási területe, én csak ráleltem” – mondta el szegedma.hu-nak Gyurkovics Henrik genetikus, hozzátéve: - Az a család, amibe a ’darazsam’ tartozik önmagában is nagyon érdekes. Ez egy igazi „élő kövület”, az egyik legrégebben a Földön élő család, 220 millió éve nagyjából ugyan így néz ki, egyidős a dinoszauruszokkal, csak ők túlélték ezeket a hüllőket. A csoportnak különleges az életmódja, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy megmaradt ez család”

A szegedma.hu megtudta: e szűk rokonság a Xylea levéldarazsak, és az életük fenyőfélékhez kötődik. A nőstény fenyők porzós tobozában petézik, ott a lárvák megrágják a virágport. Igen rövid ideig élnek a fán, néhány hét múlva lepotyognak, és ott beássák magukat a földbe – nyugalmi állapotba kerülnek, legalább 1-2 évig élnek így.

Tulajdonképpen igen rövid ideig léteznek kifejlett formában, kicsit hasonlóan a kérészekhez - magyarázta életmódjukat Gyurkovics Henrik - Az Újszegeden felfedezett faj neve végül Xyela nigroabscondita lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.