Csaknem 2 millió éve szerepel étrendünkben a hal

Negyvenkétezer éve kergeti a tonhalat az emberiség

Ausztrál régészek közölték: a mai ember távoli ősei negyvenkétezer éve már tapasztalt tengeri halászok voltak, zsákmányuk között egyaránt szerepelt a tonhal, a cápa vagy a barrakuda.

2011.11.25 21:31MTI

A hal 1,9 millió éve jelent meg az ember étrendjében. A korai horgászoknak, akik a sekély tavakban, patakokban portyáztak, nem volt szükségük csónakra vagy bonyolult eszközökre. Ez a gyakorlat mindaddig fennmaradt, míg ki nem terjesztették "vadászterületüket" a tengerekre.
   
Kelet-Timor egyik barlangjában végzett ásatások során tonhal és egyéb mélytengeri fajok maradványait tárták fel ausztrál régészek. A kutatócsoport Sue O'Connornak, az Ausztrál Nemzeti Egyetem régészének a vezetésével megállapította, hogy a leletek 42 ezer évesek. Ez a tengeri halászat legkorábbi ismert emléke.
   
A tonhal és más mélytengeri halak kifogásához megfelelő eszközök szükségesek. Nagy valószínűséggel a korai emberek fatörzseket kötöttek össze, hálót fontak, és fából vagy csontokból készítettek horgokat. "A lelet segít megismernünk, hogy miként fejlődtek a korai emberek készségei" - hangsúlyozta Eric Delson, a New York-i Egyetem antropológusa, aki nem volt részese a kutatásnak.
   
Azt nem lehet tudni, hogy a korai tengerészek milyen messze merészkedtek portyázásaik közben. A halat kifogása után valószínűleg nyersen fogyasztották el, vagy hazavitték és megfőzték.
   
A halmaradványok mellett az ausztrál régészek a helyszínen csontból faragott horgokat is feltártak, azok korát 16-23 ezer évesre becsülik.
   
"A horgokat minden kétséget kizáróan tengeri halászáshoz használták, de nem tudjuk, hogy milyen fajoknál alkalmazták" - magyarázta O'Connor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.