Ez a legnagyobb szám 1975 óta

Fókarekord: 24 118 állat a Watt-tengerben

Rekordmennyiségűre növekedett a borjúfóka-állomány a Watt-tengerben: a levegőből végrehajtott számolások szerint 24 118 állat él Németország, Dánia és Hollandia északi partjainál.

2011.11.17 05:59MTI

A wilhelmshaveni nemzetközi Watt-tengeri titkárság szerdai közlése szerint ez a tavalyihoz képest kilenc százalékos növekedést jelent. A fiatal állatok száma nyolc százalékkal 7044-re növekedett.
   
"Ez a legnagyobb szám, amelyet a számlálások kezdete, 1975 óta mértünk" - mondta el Jens Enemark, a titkárság vezetője.
   
Bár a növekedés mértéke az elmúlt években lelassult, nincs jele annak, hogy az állomány elérte volna a maximumot.
   
Állománynövekedés tapasztalható a kúpos fókák között is. Őket legutóbb márciusban és áprilisban számolták össze: összesen 3312 állat él a területen.
   
A legtöbb borjúfóka Schleswig-Holstein területén él, itt csaknem 8500 állatot regisztráltak. Dániában él a legkisebb populáció, megközelítőleg 3100 egyed.
   
A regionális különbségek feltehetőleg az állatok vándorlására és a számlálások során tapasztalt rossz időjárás problémájára vezethetők vissza.
   
A borjúfókákat csak akkor lehet megszámolni, amikor apálykor a homokpadokon ejtőznek. Sok állat viszont ez idő alatt a vízben tartózkodik, ahol nehezen észrevehetőek.
   
A becslések szerint így akár 35 ezer fóka is élhet a Watt-tengerben.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.