Vár a világűr

Munkalehetőség Önnek is: űrhajósokat keres a NASA

Űrhajósokat keres az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), és az álláshirdetésre online is lehet jelentkezni a washingtoni szövetségi kormány honlapján.

2011.11.16 13:18MTI

Csupán az a bökkenő, hogy a NASA-nak már nincs hadra fogható űrrepülőgépe, és jelenleg nemigen tud asztronautákat küldeni a világűrbe. A toborzásért felelős Janet Kavandi azonban azzal érvel, hogy a majdani űrutazás bőven megéri a várakozást.

Mivel az amerikai űrflotta kiöregedett, a NASA maroknyi űrhajóst juttat évente hat hónapos időtartamra a Nemzetközi Űrállomásra az orosz Szojuz űrhajókkal. Az űrügynökség arra számít, hogy három-öt éven belül amerikai építésű kereskedelmi űrhajók szállítják majd asztronautáit. A jelenlegi űrhajós legénység lassacskán kiöregedik, ezért szükség van az utánpótlás mielőbbi toborzására. A NASA összesen 55 új asztronautát szeretne alkalmazni.

Novemberben kilencen teljesítik a kiképzést, most a 2013-as űrhajósképzésre várják a jelentkezőket - mondta Kavandi. Bár nagy szükség van utánpótlásra, a feltételek nem lazultak.

A jelentkezőnek amerikai állampolgárnak kell lennie, elvárás a mérnöki, biológiai, fizikai vagy matematikai egyetemi alapvégzettség (bachelor fokozat), de az űrhajósok zöme doktorátussal rendelkezik. Előnyben vannak az orvosok vagy tanárok.

Léteznek bizonyos fizikai követelmények is: a jó látás, a normális vérnyomás és a 150-180 cm közötti magasság. Kavandi nagyjából háromezer képzett jelentkezőt vár a hirdetésre.

Az állás évi 64 700-141 700 dollár közötti fizetéssel jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.