Sokkal ügyesebbek, mint hinnénk

Milyen messzire repül egy közönséges európai szúnyog?

Holland kutatók szerint a korábban véltnél sokkal jobb repülők a szúnyogok: akár 150 méterre is elbitangol egy éhes nőstény kikelési, avagy születési helyétől.

2011.11.15 10:09MTI

Nem csupán a puszta érdeklődés vezérelte őket munkájukban, hanem gyakorlati értelem is: azért van szükségük a szúnyogok repülési hatósugarára, hogy kellően messze épüljön lakott területtől egy 1700 hektáros víztározó az ország északi részén. Ehhez a pontos alapkérdés a következő volt: milyen messzire repül egy közönséges európai szúnyog?
   
Korábban "szúnyogológusok" úgy becsülték, hogy a vérszívók a petékből való kikelési helyük 50 méteres körzetén belül maradnak, azaz a kérdéses repülési táv nem az "egyszuszra" végigszárnyalt hosszt jelenti, hanem lényegében életterük méretét.
   
A 150 méteres felfedezéshez mintegy 40 ezer szúnyogot használtak és egy jókora mezőt. 50, 100 és 150 méteres koncentrikus körökben szúnyogcsapdákat állítottak fel, a középpontból pedig szúnyogokat engedtek szét. A nap végén megszámlálták, hogy mennyi szúnyog akadt fenn a triplacsapdán. A kutatók megdöbbenésére nem az 50 méteres távnál lelték a legtöbb szúnyogtetemet, hanem a 150-esnél, méghozzá a döntő többséget: az állomány 80 százaléka jutott el odáig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.