Rendellenesen változik a felszíni hőmérséklet

Az óceáni éghajlat miatt borul lángba az Amazonas térsége?

Az óceáni éghajlattal vannak összefüggésben az Amazonas térségét fenyegető tűzveszélyes időszakok, így a tengerfelszín hőmérsékletének rendellenes változásai alapján megjósolható a tűzvészek súlyosságának mértéke.

2011.11.14 23:48MTI

Egy amerikai kutatócsoport összefüggést talált a Csendes-óceán felszíne légnyomásának ingadozásáért felelős El Nino éghajlati jelenség és az Amazonas keleti részét sújtó tüzek között. A Science című folyóiratban megjelent tanulmány továbbá kapcsolatot mutatott ki az Atlanti-óceán felszíni vizeinek hőmérsékletváltozása és az Amazonas déli területeinek tűzvészei között. A szakemberek úgy vélik, hogy az adatok alapján a jövőben megjósolható lesz a tűzveszélyes évszakok veszélyességének mértéke.
   
"Eredményeink szerint a Csendes-óceán felszíni vizeinek periodikusan váltakozó felmelegedését (El Nino) és lehűlését (La Nina) jelző óceáni index összefüggésben van az Amazonas keleti részének évközi tüzeivel. Az észak-atlanti vízfelszín hőmérsékletének hosszú távú ingadozásáért felelős, több évtizedes atlanti oszcilláció pedig a régió déli és délnyugati részeit érintő tüzekkel van kapcsolatban - idézte a tanulmányt a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. - Ennek a két adatnak a felhasználásával kifejlesztettünk egy olyan empirikus modellt, amely három-öt hónappal előre képes jelezni a regionális tüzek súlyosságát".
   
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a dél-amerikai területeket sújtó, "fokozottan tűzveszélyes évek" általában egy hosszan tartó száraz, illetve csapadékban szegény időszakkal vannak összefüggésben. A korábbi vizsgálatokból az is kiderült, hogy az Amazonas csapadékmennyiségének váltakozásait az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán felszínén mért hőmérséklet váltakozása szabályozza. "Az elmúlt három évtizedben akkor figyeltük meg a legsúlyosabb száraz időszakokat az Amazonas térségében, amikor a Csendes-óceán trópusi területének keleti és az Atlanti-óceán északi vízfelszíne abnormálisan meleg volt" - írták a kutatók.
   
Egy megbízható előrejelzési rendszer kulcsfontosságú eszköz lenne az érintett szervek számára ahhoz, hogy hatékony intézkedéseket vezessenek be, és jól hasznosítsák az erőforrásokat - hangsúlyozták a kutatók, remélve, hogy tanulmányukkal hozzájárultak egy ilyen rendszer létrehozásához.
   
"A biológiai sokféleségnek, az erdők szénkészletének és a szavanna ökoszisztémájának megőrzését célzó lépések érdekében megfelelő tervezésre van szükség" - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.