Faroklegyezők - na, de nem úgy

Prehisztorikus puszik: flörtöltek-e a dinoszauruszok?

Nem kizárt, hogy a dinoszauruszok flörtöltek, legalábbis az oviraptorok, a késő kréta időszakban, 75 millió évvel ezelőtt élt kis termetű theropodák, amelyek "faroklegyezőik" segítségével igyekeztek elnyerni potenciális párjuk tetszését.

2011.11.08 16:08MTI
Ő már kiflörtölte magát.

Az oviraptor, amelynek jelentése tojásrabló, azzal érdemelte ki a nevét, hogy az 1924-ben Mongóliában, a Góbi-sivatagban feltárt első fosszíliájára egy fészekaljnyi tojás mellett találtak. A fosszília azt a látszatot keltette, hogy az adott egyed éppen készül kirabolni egy dinoszauruszfészket.

Az 1990-es években a paleontológusok rájöttek, hogy tévedtek az oviraptort illetően, amely saját tojásait védelmezve pusztult el.

A továbbiakban több, a tojásokon kotló oviraptor fosszíliáját is találtak, vagyis ezek az őshüllők ugyanúgy viselkedtek, mint sok mai madár - olvasható a History.com (http://www.history.com) és a The Archaeology News Network hírportálon.

Scott Petterson, az Albertai Egyetem paleontológusa az oviraptorok farokcsontjait tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy a csigolyák rendkívül kompakt szerkezete, az igen erős izomzat a farok nagyfokú mozgékonyságot biztosította. Ennek köszönhetően az oviraptor a faroklegyezőt oly módon használhatta, mint a modernkori pávák.

"A pávák színpompás faroklegyezőjüket gyakran használják párválasztáskor" - magyarázta a párhuzamot Petterson, aki kutatásairól a Gerinces Őslénytani Társaság (Society for Vertebrate Paleontology) közgyűlésén számolt be részletesen Las Vegasban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.