Őskori emberi élet nyomaira bukkantak

Kőkorszaki maradványok a rotterdami kikötőben

A kikötői hatóságok közölték: a rotterdami kikötő feltárása keretében folytatott régészeti ásatások során most első ízben derült fény arra, hogy 9000 ezer évvel ezelőtt, vagyis a kőkorszakban emberek éltek itt.

2011.11.06 06:59MTI

"A régészek állatcsontok, kovakő és szén nyomait találták meg" – monda el Sjaak Poppe, a rotterdami kikötő egyik szóvivője. "Ez a legrégebbi jele az emberi társadalomnak Hollandia nyugati részében".
   
Egyes megtalált, egy centiméternél kisebb csontmaradványokon olyan égésnyomok látszottak, amelyek csakis emberi tevékenység következményei lehettek – áll a rotterdami kikötő közleményében, amely szerint ez azt bizonyítja, hogy a kőkorszak elején és közepén emberek éltek ezen a helyen.
   
"Ezek az égett csontok és a szén annak a jelei, hogy élelmet, sült húst készítettek itt" – áll a közleményben.
   
Gazdag növény- és állatvilágának köszönhetően a Rajna-Maas-vidék vonzó volt a vadászok és a gyűjtögetők számára, akik ebben a korszakban tízes csoportokban éltek itt a közlemény szerint.
   
A víz színe alatt 20 méternyire végzett régészeti ásatásokat azon a helyen végezték el, ahol bővíteni akarják a rotterdami kikötőt, Európa legnagyobb kikötőjét, amelynek kapacitása – többek között két új konténerterminálnak köszönhetően – 20 százalékkal növekszik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.