Magyar érdem

Videó: így kell halálra rémiszteni a szúnyogot!

Láttunk már számos megoldást a szúnyogok és más repülő rovarok távol tartására - egyik sem működött tökéletesen. Márka Szabolcs, a Columbia Egyetem kutatója megoldotta a problémát.

2011.11.05 15:09ma.hu

Egy új megoldásnak - mely a lézert és az infravörös fényt hívja segítségül - köszönhetően valóra válhat a Föld legtöbb emberének álma: a szúnyogmentes övezet – permetszer, vagy éjszakába nyúló, falon elkenődő, egyenkénti lecsapás nélkül.

Amellett, hogy a mi kényelmünket zavarja, Afrikában sokkal nagyobb a probléma: a gyermek-elhalálozások 20 százalékát a malária okozza. Olcsó és igazán hatékony megoldást, mely megakadályozza a szúnyogcsípést, eddig még senkinek sem sikerült kitalálnia – az ENSZ-től kezdve a Bill and Melinda Gates Foundationig.

Az antiszúnyog módszerek egy része fizikai korlátokkal igyekszik megvalósítani a védelmet, ilyenek a különböző hálók, melyek könnyen megsérülhetnek, vagy vegyianyagokkal, mint amilyenek a szagosított krémek, spray-k - ezek ráadásul kevésbé hatékonyak, vagy hosszantartóak.

Márka Szabolcs, a Columbia Egyetem docense, által kifejlesztett módszer viszont nem igényel fizikai akadályállítást vagy szaglószervi trükköket a szúnyogok elűzéséhez, mivel rájött, hogy a zúgó kellemetlenkedők halálra rémülnek az infravörös fénytől.

És nem csak a szúnyogokat, de sok már bogarat is távol tart az infravörös lézernyalábokból „álló” virtuális függöny. A „fénypajzs” ablakhoz, ajtóhoz is helyezhető, illetve a padlóra irányítva biztonságos alvózónát is létrehozhatunk vele. Mi, emberek, nem látjuk, és nyugodtan átsétálhatunk rajta anélkül, hogy észrevennénk, de ahogyan a videón is láthatjuk, a szárnyas rovarok egyszerűen képtelenek még csak a közelébe is menni.

Sajnos, azt még ki kell okoskodniuk a szakembereknek, hogy milyen intenzitással és hullámhosszal lenne a leghatékonyabb az eszköz, így az első prototípusokra még várni kell néhány évet.

Első látásra úgy tűnhet, hogy november elején nem lehet különösebb problémánk a szúnyogok miatt, azonban a ma.hu szerkesztősége nem csak vadászó szúnyogot, de darazsat és szitakötőt is látott a mai nap folyamán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.