Nagyon rohannak a neutrínók

Elcsípték a fénysebességgel suhanó részecskét

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN kutatóinak csütörtöki bejelentése szerint olyan szubatomi részecskéket, neutrínókat fedeztek fel, amelyek a fénysebességnél gyorsabban mozogtak.

2011.09.23 10:13MTI

A kísérleteket a CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban folytatták le, a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami kissé meghaladja a fény sebességét.

"Ez az eredmény teljességgel meglepő" - mondta Antonio Ereditato fizikus, az OPERA néven ismert kísérletsorozat szóvivője. A neutrínókat a CERN genfi laboratóriumából a 732 kilométerre lévő Gran Sasso laboratóriumába továbbították a föld alatt.

James Gillies, a CERN szóvivője elmondta: "A legtöbb ember úgy érzi, ez nem lehet helyes, ez nem lehet igaz".

Mint hozzátette, az eredmények úgy meghökkentették a kutatókat, hogy felkérték amerikai és japán fizikus kollégáikat, igazolják tőlük függetlenül a mérést, mielőtt a felfedezést hivatalosan is bejelentenék. A versenytárs amerikai Fermilab kutatói Chicagóban ígéretet tettek rá, hogy azonnal megkezdik a munkát.

"Ez döbbenet" - reagált a hírre Stephen Parke, a Fermilab vezető teoretikusa. A chicagói csapat 2007-ben már tapasztalt hasonló, fénysebességnél gyorsabb hatást, ám akkor a hibahatár nagyobb volt annál, hogy igazolt eredménynek tekinthessék a kapott adatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.