A galamb lehet a ludas

Nagy Britanniában semmi sem pusztul úgy, mint a pinty

Nagy Britanniában hullanak a pintyek - az őket fertőző madárvírus már több európai országra is átterjedt.

2011.09.22 15:29ma.hu

A BBC tudósítása szerint a galamboknál régóta ismert betegség neve trichomonosis, és 2005-ben jelent meg Nagy-Britanniában.

Azóta már Finnországban, Norvégiában és Svédországban is felfedezték a nyomait. Az egysejtű parazita által okozott fertőzés miatt a pintyőke (Fringilla coelebs) populációk létszáma pedig hét százalékkal csökkent.

Becki Lawson kutatásvezető, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa elmondta: a betegség súlyos fenyegetés ezeknek a madaraknál.

Szerinte az ornitológusoknak és állatorvosoknak össze kellene fogniuk, hogy megállítsák az Európa vadmadarait veszélyeztető kór további terjedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.