Egy évtizede próbálkoztak a kutatók

Egy számítógépes játékkal fejtették meg a retrovírus enzimjének szerkezetét

Online játékosok fejtették meg egy HIV-vírushoz hasonló retrovírus hasító enzimjének szerkezetét, amellyel már egy évtizede próbálkoztak a kutatók.

2011.09.19 13:11MTI

A Nature egyik szakfolyóirata, a Structural and Molecular Biology  vasárnap tette közzé a tanulmányt, amelyet különleges módon együttesen jegyeznek kutatók és számítógépes játékosok.

A Washingtoni Egyetem kutatói 2008-ban hoztak létre egy internetes játékot, amelyben a fehérjék aminosavláncait bogozgathatják a benne részt vevő játékosok (http://fold.it/portal). A fehérjék szerkezetének megismerése alapvetően fontos ahhoz, hogy megmagyarázható legyen különböző betegségek kialakulásának folyamata, és velük szemben működőképes gyógyszereket tudjanak kifejleszteni. A kutatóknak 3 dimenziós képre van szükségük, amelyben a fehérjemolekula "kihajtogatva" látszik és forog, hogy a gyógyszerek potenciális támadási pontjait meg lehessen állapítani. A Foldit játék éppen erre kéri online játékosait a világhálón. A mostani kérdést felvető kutatók megdöbbenésére mindössze három hétre volt szükségük a játékosoknak ahhoz, hogy a retrovírus hasító enzimjének pontos térbeli modelljét megalkossák.

Az enzim kibogozása "új betekintést ad a retrovírus elleni szerek tervezésébe" - írták a tanulmány szerzői a Nature-ben.

"Látni akartuk, hogy az emberi intuíció sikeres lehet-e ott, ahol az automatikus módszerek elbuktak" - idézte fel az ötlet születését közleményében Firas Khatib, az egyetem biokémiai laborjának munkatársa.

Az első esetet, amikor a gép helyett számítógépes játékosok oldottak meg tudományos problémát Seth Cooper, a Foldit egyik létrehozója azzal magyarázta, hogy "az emberek képesek térben gondolkodni, ez olyasvalami, melyben a számítógépek még nem jók".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.