Érzékeli emlős támadóit

A lazac megérzi, ha fajtájából ettek

Brit kutatók kiderítették: a lazacok képesek meghatározni, hogy a rájuk leselkedő emlős ragadozó evett-e korábban lazacot.

2011.09.20 07:41MTI

Korábbi kutatások kimutatták, hogy egyes halak észlelik a ragadozóhalak jelenlétét, ez azonban az első eset, amely bizonyítja, hogy emlős támadókat is képesek érzékelni. A walesi Swansea Egyetem kutatói egy Y-alakú akváriumban vizsgáltak atlanti lazacokat.
   
A tartály két ágába különböző szaganyagokat engedtek - az egyikbe olyan vidrákét, amelyek előtte lazacot fogyasztottak, a másikba lazacmentes diétán tartottakét. A lazacok különböző ágakban eltöltött idejét mérve maghatározták, mely szagokat kerülték.
   
A halak az idő 85 százalékában kerülték azt a területet, ahova a lazacevő vidrák szagát engedték, a másik ágban azonban előszeretettel tartózkodtak.
   
Sikerült tehát bizonyítani, hogy a lazacok egyrészt csupán kémiai ingerek alapján képesek felismerni a rájuk leselkedő veszélyt, másrészt azt, hogy nem csak a ragadozó saját szagát, hanem étrendjét is felismerik - mondta Laura Roberts, az Animal Behaviour Journal című szaklapban megjelent kutatás társszerzője.
   
A lazac e képessége lehetővé teszi, hogy ne csak egy, hanem minden rá veszélyes ragadozó jelenlétét felismerje anélkül, hogy mindnek külön meg kelljen tanulnia a szagát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.