Képek a végtelenből

Ilyen egy ősbolygó - ujjnyira tőlünk

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA Dawn nevet viselő tudományos űrszondája hónapok óta küldi közeli felvételeit a Vesta aszteroidáról - ebből válogattunk!

Nézze meg a képgalériánkat! >>> képgaléria

2011.09.18 10:27ma.hu

A tudományos űrszonda néhány hónapja állt a Vesta aszteroida körüli pályájára, amivel kezdetét vette egyéves küldetése. Az úgynevezett aszteroidaöv második legnagyobb, krumpliformájú objektumáról ugyanis adatot és képeket gyűjt a Dawn. Az első közeli felvételeket augusztustól küldi, a sok szempontból nagyszerű képek egyik újdonsága, hogy kiválóan látható rajtuk az aszteroida különleges domborzata - mutatva azt, mi minden történt a sziklás égitesttel az elmúlt évmilliárdok folyamán.

Kigyűjtöttük a leglátványosabb képeket a NASA nemrég frissült képanyagából:

KATT a képre! - Forrás: NASA

A NASA projektje egyébként a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásáról fog többet megtudni - elsőként a Vesta, majd ezt követően a Ceres törpebolygó részletes vizsgálatával.

A Vesta és a Ceres a Naprendszer két legrégibb "ősbolygója", vagyis olyan sziklás égitestek, amelyeknek a tömege már majdnem elegendő a valódi bolygóvá váláshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.