Csapdába ejtett fotont figyeltek a kutatók

Túlszárnyalták Einstein álmát

Albert Einstein egyetlen fotont egyetlen másodpercre szeretett volna csapdába ejteni, álmát a franciaországi Laboratoire Kastler Brossel (LKB) kutatóinak sikerült túlszárnyalniuk.

2011.09.03 05:59MTI

A foton a fény alapegysége, amelyet akkor figyelhetünk meg, amikor eltűnik: szemünk elnyeli, majd megsemmisíti a fotonokat, "lefordítva" a saját "nyelvére" az általuk hordozott információt. A fotonok megsemmisülése azonban nem "kötelező", négy évvel ezelőtt az LKB kutatócsoportjának áttörést sikerült elérnie, amikor több százszor figyelhetett meg "csapdába ejtett" egyetlen, azonos frekvenciájú fotont.
   
A kutatócsoport új tanulmányában azt ismerteti, miként sikerült stabilizálniuk adott számú fotont két szupravezető tükör által alkotott "üregben", úgynevezett "fotondobozban". Ez a kvantumállapot stabilizációjának első sikeres kísérlete.
   
A stabilizálás egy rendszer működését biztosítja. A sütő esetében például az optimális hőmérséklet fenntartása a termosztát feladata, a kvantumok mikrovilágában azonban a "mérőműszer", a "termosztát" megváltoztatja a rendszer állapotát.
   
A kvantumállapot stabilizációja magában foglalta a méréseket, amelyeket az "üregbe" injektált és szuperérzékeny "műszerként" működő atomok segítségével végezték. Ennek során ugyan nem tudták pontosan meghatározni a fotonok számát, csupán becsléseket végeztek.

Ráadásul, mint minden más kvantummérés esetében, a "műszer" megváltoztatta az "üreg" állapotát. A monitor, azaz a "termosztát" azonban figyelembe vette a mérés során keltett "zavarokat", s az üreg visszatért abba az állapotba, amelyben pontosan meghatározott számú foton létezett.
   
A kvantum valami mérhetőnek az alapvető egysége, a kvantumfizikában a legkisebb adag, amellyel egy mérhető mennyiség növelhető. Az energia kvantuma például a foton, egy adott frekvenciájú hullámszerű csomag. Kvantumállapot bármely állapot, amiben egy kvantummechanikai rendszer lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.