Nem nézegetni kell, nagyi!

Magnóliából nyert anyag állíthatja meg a csontritkulást

Az örökzöld magnóliából (Magnolia grandiflora) nyert anyag képes megállítani a csontritkulást az emberi szervezetben.

2011.08.27 21:58MTI

A felfedezés a Berni Egyetem kutatóinak köszönhető. Az eredmények alapján a szakértők remélik, hogy a molekula mintájára csontritkulás és ízületi kopás elleni gyógyszereket tudnak kifejleszteni.

Az intézmény közleménye szerint az új hatóanyag az Egyesült Államok délkeleti részén és Észak-Mexikóban élő örökzöld magnóliából származik. Első alkalommal azonosítottak növényi molekulát az emberi csontleépülés megakadályozására.

Jürg Gertsch és csapta, a Berni Egyetem biokémiai és molekuláris központjának munkatársai a magnóliamolekula alapján mesterséges hatóanyagot állítottak elő.

A Chemistry & Biology című szaklapban a kutatók leírják, hogyan állítható meg a csontfaló sejtek (osteoclast) keletkezése.

A csontfaló sejtek akkor keletkeznek, ha bizonyos immunsejteken speciális receptorok aktiválódnak. A berni kutatók új hatóanyaga oly módon befolyásolja a receptorokat, hogy azok nem aktiválódnak, így nem jönnek létre a csontfaló sejtek.

Gertsch kifejtette, az új hatóanyag a kannabiszhoz hasonló felépítésű - pszichoaktív hatás nélkül. Nagy esély van tehát arra, hogy a csontritkulás és ízületi kopás kezelésére alkalmas gyógyszereket fejlesszenek ki a magnóliamolekula segítségével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.