Van megoldás a rossz lehelletre

Új fegyver a szájszag ellen: a magnólia-kivonat!

A magnóliakéreg kivonata, a kínai hagyományos orvoslás egyik szere lehet a legújabb fegyver a szájszag ellen - A kivonat, amelyet mostantól rágótablettához és rágógumihoz is adagolnak, nem csupán elfedi a rossz leheletet, hanem megöli a szájszagot okozó baktériumokat is.

2008.05.22 11:30MTI

A magnóliakéreg kivonatát régóta használja a kínai orvoslás láz, fejfájás és stressz kezelésére. Hatékonyságát igazolták a fekélyt okozó baktériumokkal szemben is. A legutóbbi tanulmányok szerint toxicitása alacsony és kevés mellékhatása van.

A rossz lehelet legtöbbször onnan származik, hogy a szájban lévő baktériumok lebontják a fehérjéket, melynek során kellemetlen illatú kénvegyületek keletkeznek.

A mikroorganizmusok elleni szerek többségének azonban mellékhatásai vannak, például elszínezik a fogakat, ezért szájápolásra alkalmatlanok.

Az egyik legnagyobb rágógumigyártó cég kutatói megállapították, hogy laboratóriumi körülmények között háromféle, szájban elő baktérium 99,9 százalékát öt percen elpusztította a kivonat.

Egy tanulmányban kilenc önkéntes próbálta ki az új adalékkal ellátott rágótablettát. A kivonatot tartalmazó rágótabletta 30 perc alatt a baktériumok 61 százalékát ölte meg, míg a korábbiak csak 3,6 százalékát.

A kivonatot tartalmazó rágóguminak valamelyest tovább tartott megölni a baktériumokat. A kivonat a fogszuvasodást okozó baktériumok ellen is hatásos volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.