A jobb szájhigiéniáért

A joghurt szájvédő hatású

A joghurtok és más, tejsavat tartalmazó ételek jótékony hatással vannak a szájra, és csökkenti az ínybetegségek kockázatát - mutatták ki japán kutatók.

2008.02.22 17:45MTI

A japán szakemberek szerint míg a joghurt és más, tejsavat tartalmazó italok fogyasztása jobb szájhigiéniát eredményez, a tej és a sajt nem ilyen jótékony hatású a szájra nézve. Korábbi kutatásokkal már kimutatták, hogy a periodontális (fog körüli) betegségek ritkábban fordulnak elő azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tejtermékeket, de azt nem derítették fel, hogy pontosan mely tejtermékek a legjobbak ebből a szempontból.

A szakemberek szerint a jelenség a tejsav probiotikus hatásával magyarázható. Probiotikusnak hívják azokat az élő mikroorganizmusokat, amelyek kellő mennyiségben a bélbe jutva, jótékony hatásúak. A további kutatásokkal az a szakemberek célja, hogy meg tudják állapítani, a tejsavat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása megváltoztatja-e a periodontális betegségek lefolyását - olvasható a Journal of Periodontology szaklapban.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.