Ügyesen mászott fára és rovarokat evett

Az emlősök ősanyja 160 millió éves

Az eddig feltételezettnél 35 millió évvel korábban történhetett meg az erszényes és a méhlepényes emlősök különválása.

2011.08.26 06:19MTI

Következtetésüket annak a 160 millió éves őserszényes fosszíliának a tanulmányozásából vonták le, amelyet Kínában találtak a közelmúltban. A cickányhoz hasonló állat a Kínai jura anya (Juramaia sinensis) nevet kapta. A szakemberek szerint ő a méhlepényes emlősök legkorábbi ismert őse.
   
Egyelőre nem világos, hogy az őslény a modern méhlepényesek közvetlen elődje-e, vagy "egy dédanyáról, esetleg dédnagynéniről van szó" - írják a tanulmány szerzői.
   
A méhlepényes emlősök - köztük olyan állatok, mint az egér vagy a bálna - valamennyien az úgynevezett egyméhű emlősök leszármazottjai. Az egyméhű emlősök legöregebb ismert faja a Juramaia sinensis.
   
Az első egyméhűek az erszényesek őseitől erednek, amelyeknek erszényük volt, és igen éretlen utódokat hoztak a világra. Az emlősök főbb fejlődési irányai valamikor a földtörténeti középidőben (235-65 millió éve) különváltak egymástól.

E csoportok közül a kloákások, az erszényesek és a méhlepényesek maradtak fenn a jelenkorig. E három alosztályt az utódok fejlődésének formája szerint különböztetik meg. A kloákások, az erszényes és a méhlepényes emlősök közül az utóbbiaknál a placenta lehetővé teszi az embrió táplálását az anya testéből, és biztosítja az anyagcsere folyamatait, így a fiatalok az anyaméhben hosszabb ideig fejlődhetnek, érettebben jönnek a világra.
   
Az emlős "ősanya" mellső végtagjai jól alkalmazkodtak a fára mászáshoz, rovarokkal táplálkozott. Étrendjéből fakadóan az ősemlős 15 grammnyi lehetett.
   
"A törzsfejlődés vonala igen alacsonyról indult, már ami a testtömeget illeti - idézte a National Geographic News Zhe-Xi Luót, a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeum paleontológusát, aki a fosszíliát felfedező csoport vezetője volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.