Leállították a Szojuz rakétákkal való felbocsátáso

Egy ideig még bírja a Nemzetközi Űrállomás

Ideiglenesen leállították a Szojuz hordozórakétákkal történő űrkutatási felbocsátásokat a Bajkonurból szerdán indított Progressz M-12M teherűrhajó elvesztése miatt, amit a hordozórakéta meghibásodása okozott.

2011.08.25 09:01MTI

A legközelebbi ilyen felbocsátást péntekre tervezték: Pleszeckből a GLONASZSZ orosz helyzetmeghatározó rendszer egy műholdját szándékoztak felbocsátani. A nyilatkozó forrás közlése szerint erről külön döntés várható órákon belül.

A földi repülésirányító központ (CUP) szerdai közlése szerint a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak két-három hónapra elegendő oxigénje, vize és élelme van. Az Interfax hírügynökség a NASA közlését idézve csütörtökön jelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó három űrhajós, akiknek szeptember 8-án kellett volna a tervek szerint visszatérni a Földre, további 40-50 napig ott maradhat, amennyiben a "váltás" késik a Progresszel szerdán történtek miatt. Alekszandr Szamokutyajev és Andrej Boriszenko orosz, valamint Ronald Garan amerikai űrhajós szeptember 8-ig 156 napot töltene az űrállomáson.

A következő űrexpedíciót a Szojuz TMA-22 űrhajó fedélzetén szeptember 22-én tervezeték elindítani Anton Skaplerov és Anatolij Ivanyisin orosz, továbbá Daniel Burbank amerikai űrhajósokkal.

A NASA szakértői szerint a Szojuz TMA-21 űrhajó szavatossága 200-210 napra szól, ezért legfeljebb 40-50 nappal hosszabbítható meg a jelenlegi expedíció űrutazása, de egyébként a Nemzetközi Űrállomás tartalékai hónapokra elégségesek akkor is, ha addig több teherűrhajó nem érkezik.

A következő, idén az ötödik Progressz teherűrhajót október 28-án szándékoztak az űrállomásra indítani.

Az amerikai űrkompok leállításával kizárólag a Progressz űrhajók látják el a Nemzetközi Űrállomást minden szükségessel.

Az Altaj Köztársaságban, ahol lezuhant a Progressz M-12M, lezárták az érintett térséget, de a kereső egységek sokáig tétlenségre kényszerültek az özönvízszerű esőzés miatt, s csak csütörtökön reggel tudtak újra munkához látni. Az űrhajó a tajgába zuhant, távol a legközelebbi lakott településtől. Feltételezések szerint sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékesei közölték: az űrhajó mérgező üzemanyaga nem szennyezheti a környezetet, ilyen aggodalomra nincs ok. Mindenesetre alaposan megvizsgálják azonban a talajt és a vizeket a térségben.

A Progressz M-12M teherűrhajót szerdán indították Bajkonurból, de a Szojuz hordozórakéta hibája miatt nem jutott el az előírt pályára és lezuhant. Az űrhajó több mint 3,5 tonna terhet szállított volna az űrállomásra, benne süteményt, paradicsomot, fehérneműt, DVD-ket, vizet, oxigént, élelmiszereket, és kísérletek céljára legyeket.

A Progressz M-12M szerdai elvesztése egy héten belül a második, december óta a negyedik sikertelen orosz felbocsátás volt. Augusztus 18-án a gyorsító fokozat meghibásodása miatt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, az Ekszpressz-AM4 nem állt az előírt pályára, decemberben az orosz GLONASZSZ helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, februárban pedig egy katonai műhold nem érte el a kijelölt pályát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.