Automatikus üzemmódban

A Progressz M-11M teherűrhajó megérkezett az űrállomásra

A Progressz M-11M teherűrhajó csütörtökön este megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra és automatikus üzemmódban az állomáshoz kapcsolódott: az űrhajósok a nyomás kiegyenlítése után, mintegy két óra elteltével nyitják ki az átjárót, hogy kirakodják a teherűrhajót.

2011.06.23 19:17MTI

A Progressz M-11M egyebek mellett üzemanyagot, oxigént, ivóvizet, az oxigén előállítását szolgáló orosz Elektron-VM berendezés elromlott folyadékos tömbje helyett újat, valamint több különféle kísérlethez berendezéseket és anyagokat vitt az űrállomásra. Emellett az űrhajósok új könyveket kaptak, köztük Stanislaw Lemnek, a tudományos-fantasztikus irodalom lengyel klasszikusának Solaris című művét.

Több DVD is érkezett a szállítmánnyal, köztük több szovjet és orosz vígjáték, valamint A király beszél című film és A denevér című operett egy felvétele. Kaptak az űrhajósok nagyon sok csokoládét, tortákat és savanyú uborkát is, valamint csomagokat családjaiktól.

A sok édesség egyszerű magyarázata az, hogy Andrej Boriszenko orosz űrhajós nagyon édesszájú - mondta el a Földi Repülésirányító Központ (CUP) szóvivője.

Hozzátette, hogy vitt a Progressz almát, grapefruitot, citromot és vöröshagymát is, fokhagymát pedig - amelyet az űrhajósok nagyon szeretnek - csak azért nem küldtek ezúttal, mert van még belőle elég az űrállomáson.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Andrej Boriszenko parancsnok irányításával a 28. űrexpedíció öt amerikai, orosz és japán tagja dolgozik.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.