Írországban leltek a földi maradványokra

Vaskori asszony a tőzegmocsárban

Vaskori asszony mumifikálódott földi maradványait fedezték fel az írországi Laoighis megyében, egy tőzegmocsárban.

2011.08.15 20:02MTI

Az előzetes vizsgálatok szerint a 2000-3000 évvel ezelőtt élt fiatal nő rituális gyilkosság áldozata volt.

Az Írországi Nemzeti Múzeum közleménye szerint jó állapotban maradtak fenn az asszony alsó végtagjai, míg a törzsét és a fejét egyelőre nem találják.
   
A múmiát a közeli napokban kiemelik, majd múzeumba szállítják további vizsgálatokra. Eddig Írországban száznál több lápi múmiát fedeztek fel. 
   
Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban, Hollandiában, Dániában, Svédországban és Finnországban egyaránt kerültek elő természetes módon mumifikálódott lápi holttestek.

A legrégibb bronzkori és vaskori testek feltételezetten emberáldozat vagy kivégzés során kerültek a mocsárba.

A későbbi, modern kori holttestek leggyakrabban baleset vagy gyilkosság áldozatai.

A lápi közegben a víz savassága, a hideg és az oxigénhiány együttes hatására a bőr kicserződik, megkeményedik; a huminsavak gyakran kioldják a meszet a csontokból, a haj jellegzetes vörösesbarnára színeződik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.