Még a tövist is bírják

Ki hinné? Apró rovarokkal üldözik az elefántokat

Méhek alkotta kerítés tartja távol az elefántokat a földektől.

2011.08.13 12:35MTI

Még a tövises sövény sem gátolja meg az éhes elefántokat abban, hogy betörjenek a szántóföldekre, és jól lakjanak az ott növő terménnyel: egy brit-kenyai kutatócsoport most új megoldást kínál a problémára - méhekből álló kerítést.

A hatalmas növényevők növekvő száma komoly terméskieséseket okoz Kenyában, ahol az 1990-es évek eleje óta újra szaporodnak az ormányosok, és nemkívánatos ténykedésük állandó konfliktusok forrása. Számos gazda kint éjszakázik a földjén, hogy sípokkal és dobokkal riassza el az éhenkórász állatokat. Az invázió már az iskolai képzést is érinti, sok gyermek ugyanis nem mer belevágni az iskolába vezető hosszú gyalogútba az elefántokkal való találkozástól tartva. Bár a vadőrök igyekeznek elűzni az elefántokat, azok újra meg újra megjelennek.

Lucy King, az Oxfordi Egyetem kutatója és csapata a turkána nép 62 gazdálkodóját vonta be vizsgálatába. A földek közül tizenhetet az elefántok által gyakran felkeresett részen 149, drótokra aggatott méhkassal biztosítottak, összesen 1700 méteren. A többi oldalt tövises sövény védte.

Az African Journal of Ecology című szaklapban a kutatók az elefántok 45 megtörtént, illetve kezdeményezett behatolásáról számoltak be a Die Welt internetes kiadásának ismertetése szerint. Tizenhárom csoportnál figyelték meg, hogy megközelítették a méhkaskerítést, majd sarkon fordultak. A 32 sikeres behatolás közül csupán egyetlen egyszer tört át egy elefántbika a zümmögő rovarok alkotta falon.

Az eredmények igazolják, hogy a méhek alkotta kerítés hatékonyabb akadály, mint a tövises sövény - írták a kutatók. A helyiek beszámolói szerint a méhek különösen a szemkörnyéki, illetve a fülek mögötti csípéseikkel árthatnak a vastagbőrűeknek.

"Melléktermékként" a vizsgálat időtartama alatt 106 kilogramm méz termelődött. A rovarok valószínűleg hozzájárultak a környékbeli haszonnövények hatékonyabb beporzásához is, ezzel pedig a hozam növekedéséhez. A kutatók ezért javasolják a gazdálkodóknak az újfajta kerítések használatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.