Több millió tonna

Öt éve nem volt ekkora napkitörés

Az elmúlt öt év legerősebb napkitörését észlelték kedden a tudósok.

2011.08.10 09:25MTI

A legutóbbi ilyen erős napkitörést 2006 decemberében regisztrálták.

Mivel a kitörés a Nap "túloldalán" történt, alig gyakorolt hatást a műholdakra és a földi kommunikációra. Joe Kunches, a coloradói űridőjárás-előrejelzési központ tudósa szerint csupán Ázsiában észleltek kis ideig tartó zavarokat a rövidhullámú rádió-összeköttetésben.

A Nap épp "ébredezik" nyugodt periódusa után, fokozódik a napfolttevékenység. Ennek következtében a következő 3-5 évben növekszik a napkitörések gyakorisága.

A napkitörés (fler) néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak.

Hőmérsékletük több tízmillió fok is lehet. Egy-egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot másodpercenként 1000 kilométeres sebességgel. Általában a napfoltokhoz kapcsolódnak, a legerősebb naptevékenység idején 30-80 fler is előfordul naponta. A fler nemcsak a Napon, hanem egyes csillagokon is megfigyelhető (flercsillag).


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.