Valaha az egyik legnagyobb lehetett

Késő bronzkori kikötővárost tárnak fel Cipruson

Késő bronzkori kikötővárost tárnak fel Cipruson, Larnaca mellett svéd régészek.

2011.08.08 20:14MTI

A 25 hektáros területen elterülő település Ciprus egyik legnagyobb kikötővárosa volt a Kr.e. 13-12. században.

A város három rétegét tárták fel, ami azt jelenti, hogy kétszer rombolták le, de harmadszor is újjáépült. Az idei ásatási szezonban egy nagyméretű épület került napvilágra, melyben a lakószobák mellett szövőműhely is helyet kapott.
   
"Találtunk egy istennőszobrocskát, és a leletek között jó minőségű kerámiaedények - kancsók, tálak - kerültek elő.

A hazai „gyártmányok” mellett előkerültek mükénéi és egyiptomi cserépedények is" - ismertette az idei eredményeket Peter M. Fischer, a Göteborgi Egyetem professzora, hozzátéve, hogy a leletekből ítélve a krétaiak egyaránt kereskedtek Görögországgal, ahogy Egyiptommal is.
   
Találtak egy hematitból készült hengeralakú pecsétnyomót is.
   
"Ezt bélyegzőként használták, de szolgálhatott egyfajta +személyi igazolványként+ is tulajdonosa számára" - emelte ki a régészprofesszor.
   
Larnaca Ciprus legöregebb lakott városa. Egy legenda szerint az első települést Noé dédunokája, Kittim alapította. Ciprus más ókori városaihoz képest, amelyeket elhagytak a lakosaik, Larnaca a 6000 évvel ezelőtti alapításától kezdve ugyanott létezik.

Ciprus föníciai gyarmat volt, majd a görög birodalom részévé vált. Az ókori városrész a mai Larnaka északi részén található. A legkorábbi leletek a mükénéi korból származnak (Kr. e. 1400-1100). A város első püspöke az a Szent Lázár volt, akit Jézus az Újszövetség szerint feltámasztott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.