Evolúciós mesét mesél

Húszmillió éves majomkoponyát tártak fel Ugandában

Húszmillió éves majomkoponyát tártak fel Ugandában francia és ugandai paleontológusok, akik szerint a leletnek köszönhetően megismerhető a régió evolúciós története.

2011.08.02 17:37MTI

"Ez az első eset, amikor ilyen korú majomkoponya teljes épségben kerül elő. Nagyon jelentős fosszíliáról van szó" - hangsúlyozta keddi kampalai sajtótájékoztatóján Martin Pickford, a párizsi College de France paleontológusa, aki szerint a leletnek köszönhetően Uganda felkerül a "világ tudományos térképére".

Az expedíció július 18-án fedezte fel a fosszíliát, amikor őskori maradványok után kutatott egy kialudt vulkán környékén Uganda északkeleti részén, a Karamoja-régióban. A koponya az Ugandapithecus major egyedéé, amely a jelenkori nagy főemlősök távoli unokatestvérének számít. A faj húszmillió évvel ezelőtt népesítette be a térséget. A lelet előzetes vizsgálatai szerint a koponya egy hímé volt, amely tízéves kora körül vesztette az életét.

Nagy valószínűséggel fákon élt, és növényevő volt. Fejének mérete a csimpánzéval azonos, míg agyának térfogata a páviánéval egyenlő.

Brigitte Senut, a párizsi Természettudományi Múzeum professzora a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy francia paleontológusok kormányuk pénzügyi támogatásával negyedszázada kutatnak Ugandában. Ismertetése szerint a koponyát Franciaországba viszik, ahol megtisztítják, röntgen- és egyéb vizsgálatoknak vetik alá, majd dokumentálják a lelteket. A vizsgálatok körülbelül egy évet vesznek igénybe, azután a koponyát visszaszállítják Ugandába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.