Az összefüggés nem számottevő

Nem felelős a naptevékenység a légköri változásokért?

Brit tudósok újabb meggyőző erejű adatokkal támasztották alá azt a feltevésüket, hogy a naptevékenységnek nincs hatása a földi légkörben bekövetkezett változásokra.

2008.04.06 17:10MTI

Brit tudósok újabb meggyőző erejű adatokkal támasztották alá azt a feltevésüket, hogy a naptevékenységnek nincs hatása a földi légkörben bekövetkezett változásokra.

Kutatásaik megkérdőjelezik azokat a teóriákat, hogy a Nap felől érkező kozmikus sugarak határozzák meg a felhőréteg vastagságát és a hőmérsékletet. A Lancaster Egyetem kutatói kimutatták, hogy az elmúlt húsz évben nem volt számottevő összefüggés ezen jelenségek között.

A kozmikus sugarakat a Föld mágneses mezeje eltéríti, mint ahogy a napszél is, amely elektromosan töltött részecskéket szállít bolygónk felé. Henrik Svensmar dán kutató elmélete szerint ha a napszél gyengül, több kozmikus sugárzás jut a Föld légkörébe, és növeli a töltött részecskét számát, ami vastagabb felhőréteget, illetve lehűlést okoz.

Amikor azonban a naptevékenység erősödik, a Föld légköre felmelegszik. A brit Terry Sloan és munkatársai utánajártak annak, hogy elmúlt időszakban a naptevékenység dokumentált fokozódásának, illetve enyhülésének idején hogyan alakult a felhősödés ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben.

Sloan professzor szerint azt követően, hogy a Nap "csuklott" egy jó nagyot, nagy mennyiségű töltött részecskéket lövellt ki magából, vizsgálataik szerint semmilyen komoly változás nem következett be a felhőképződésben.

A naptevékenység egy-egy 11 éves időszaka alatt is elenyésző összefüggést mutattak ki a kozmikus sugárzás és a felhőképződés között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.