Egyre veszélyesebb az óceáni hulladék a cetekre

Megöli a delfineket a rengeteg műanyag szemét

A világ tengereinek felszínét egyre nagyobb mértékben borítja műanyag szemét, amely halálos veszélyt rejt a bálnákra és delfinekre.

2011.07.10 19:16MTI

Az állatokat a hajók is fenyegetik, a Természetvédelmi Világalap (WWF) azt sürgeti, hogy a járművek jelentsék, ha cetekkel ütköztek.
   
A bálnákra és delfinekre leselkedő veszélyekre állatvédők és tudósok hívták fel a figyelmet a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) hétfőn a Jersey szigetén kezdődő tanácskozása előtt.
   
A WWF szerint egyre többet hallani szétszaggatott ámbrás cetekről és pórul járt delfinekről, az állatok rendszeresen találkoznak össze hajókkal. A szervezet épp ezért azt javasolja, a hogy a forgalmas tengeri utakon közlekedő hajóknak legyen bejelentési kötelezettségük, ha átgázolnak a tengeri emlősökön.
   
Ezek a találkozások lassacskán már nagyobb veszélyt jelentenek a bálnavadászatnál - hangsúlyozta a WWF vasárnap.

A Természetvédelmi Világalap ennek kapcsán rámutatott, noha 25 éve vadászati tilalom van érvényben, évente mégis 1500 bálnával végeznek halászok. "A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság csigatempóban mozog az állatok védelmében" - bírálta az IWC-t a szervezet.
   
Szakemberek növekvő veszélyforrásként jelölték meg a világ tengerein úszó műanyag szemetet is. A bálnák és delfinek sok káros anyagot - műanyag zacskókat, törmeléket és halászhálókat - nyelnek le, és ez okozza vesztüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.