A vasút nem zavarta meg az állatok vándorlását

Tibet: legalább az antilopok szabadok

Kínai szakemberek szerint nem alakította át a tibeti antilopok vándorlási szokásait a Tibetet átszelő Csinghaj-Tibet vasútvonal.

2011.07.07 08:40MTI

Az 1956 kilométer hosszú vasútvonal, amely a Csinghaj-Tibet fennsíkon keresztül érkezik Lhászába, három nemzeti parkon, köztük a Höhsil-hegységben (Hoh Xil) lévőn vezet át. Ez a térség Kína legritkábban lakott területe, ám itt élnek a tibeti antilopok.

Telente alsóbb fekvésű legelőkön élnek, itt kerül sor a párzásra is, majd a májusban mintegy 300 kilométerrel északabbra és magasabban fekvő helyekre vonulnak. Az antiloptehenek minden évben hosszú utat tesznek meg az újszülöttek szempontjából kedvezőbb legelőkig.
   
Még mielőtt évekkel ezelőtt lefektették az első vasúti síneket, környezetvédők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a nagyszabású építkezéssel - a rendkívül nehéz terepviszonyok között vezető vonalon 159 alagutat és 253 hidat építettek - megzavarják a ritka állat vándorlási szokásait. A szakemberek ezért 33 átkelőhelyet építettek az állatok számára a vasútvonal mentén.
   
A májusi vándorlási szezon idején a Höhsil-hegység vadőrei még a vasúti közlekedést is leállítják, ha nagyobb csordát észlelnek az ilyen átkelőhelyek közelében, és segítik az állatok vonulását.
   
Miao Hszia-hua, a vasúttársaság alelnöke elmondta, hogy alkalmazottaikat utasították arra, halasszák el munkájukat a pálya mentén, ha az megzavarja az állatok vándorlását.
   
A Csinghaj-Tibet környezetvédelmi ügynökség szerint az állatok migrációs útvonalát a vasút nem törte szét, amit bizonyít az is, hogy a Höhsil Nemzeti Parkban öt év alatt 10 ezerrel, 70 ezerre nőtt a tibeti antilopok száma.
   
A tibeti antilopra a legnagyobb veszélyt a fegyveres orrvadászok jelentik, akik az állat értékes prémjéért vadásznak rájuk. A luxuscikknek minősülő szőrmesálak miatt a 90-es évekre az antilopok populációja 20 ezer egyedre apadt. A veszélyeztetett faj populációja ma már megközelíti 150 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.