"Nem történt haláleset, sem baleset"

Nem vertek halálra tibetieket Szecsuanban, állítja a helyi kormányzat

A kínai hatóságok csütörtökön cáfolták, hogy rendőrei tibetieket vertek volna halálra egy biztonsági akció során abban a kolostorban, amelynél a közelmúltban felgyújtotta magát egy szerzetes.

2011.04.28 19:42MTI

A Hszinhua hírügynökség által ismertetett állásfoglalásban a helyi önkormányzat azt állítja, hogy "nem történt haláleset, sem baleset" a Szecsuan tartomány tibetiek lakta Aba megyéjében a Kirti kolostornál, és légből kapottnak nevezi az ezzel ellentétes híreket. A cáfolat azt követően látott napvilágot, hogy külföldi jelentésekben az International Campaign for Tibet elnevezésű amerikai székhelyű szervezetre hivatkozva azt állították: a rendőrök biztonsági akciójuk során két idős falusit halálra vertek a Kirti kolostornál.
   
A Hszinhua hírében beszámoltak arról is, hogy a helyi hatóságok alapvető jogi ismeretek - a kínai alkotmány, a büntető törvénykönyv, valamint a vallási ügyekre vonatkozó jogszabályok - oktatását kezdték meg a Kirti kolostorban, miután március közepén egy 16 éves szerzetes felgyújtotta magát, majd társai elrejtették őt, és a sérült órák múlva meghalt. A helyi rendőrség szerint bűncselekmény történt, amit pontosan megterveztek, mégpedig azzal a céllal, hogy zavart keltsenek. A nyomozás eredményei szerint az áldozatot egy szerzetestársa vette rá a tette elkövetésére, akivel egy nappal korábban együtt vásárolták meg az önégetéshez használt három üveg benzint.
   
A hatóságok beszámolója szerint - amikor a szerzetes felgyújtotta magát, és rendőrjárőrök eloltották a lángokat - több szerzetes a kolostorba vitte a sérült fiatalembert, és közel 11 órán át tartotta ott. A később végül kórházba szállított szerzetes sérülései olyan súlyos komplikációkat okoztak, hogy azok miatt már nem tudták megmenteni az életét.
   
Vang Csün (Wang Jun), Aba megye vezetője a Hszinhuának elmondta, hogy 2008 óta többször tapasztaltak törvénysértéseket a Kirti kolostorban, ahol a rendőrség egyebek mellett fegyvereket és lőszert foglalt le, a szerzetesek egy része zavargásokban vett részt, prostituáltak hálózatával állt kapcsolatban, tiltott szerencsejátékot űzött. A Hszinhua a Kirti egyik lakójára hivatkozva azt írta, az utóbbi három évben a kolostor tizenegy szerzetest tiltott ki a területéről a vallási tanítások megsértése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.