Gabii fontos város volt

A második ólomszarkofágot tárták fel Róma közelében

A The Archaeology News Network régészeti hírportál szerint a második antik ólomszarkofágot tárta fel az a nemzetközi régészcsoport, amely a Michigani Egyetem archeológusaival az élen az ókori Gabii városában végez ásatásokat.

2011.07.06 22:31MTI

A Rómától 18 kilométerrel keletre található Gabii a római kort megelőzően fontos város volt Latium (mai Lazio) térségében.

A feltételezések szerint a Kr.e. X. században alapították, a Római Birodalom felemelkedésével párhuzamosan Gabii jelentősége csökkent, a Kr.u. III. század után pedig a település neve gyakorlatilag már nem szerepel a feljegyzésekben.

A következő évszázadokban a terület lakatlan volt, és a modern korban sem végeztek itt nagyszabású feltárásokat. Az ásatások révén tehát megismerhető, miként fejlődtek, milyen volt a szerkezete a kora itáliai urbánus településeknek, ahogy arra is választ keres a 2007-ben indult nemzetközi Gabii-projekt hogy milyen kapcsolatok voltak a város és Róma között.
   
Az első ólomszarkofágra tavaly áprilisban bukkantak a régészek. A "koporsót" 2,5 centiméter vastag ólomlemezből készítették, súlya pedig 453 kilogrammot tett ki. Az első lelet kapcsán a régészek rámutattak, hogy antik világban fél tonna ólom óriási értéket képviselt, így meglehetősen szokatlan volt ekkora vagyont "elföldelni".
   
Mindkét díszes szarkofág a feltételezések szerint a Kr.u. I. vagy II. évszázadból származik. Anna Gallone ásatásvezető régész szerint a két szarkofág a Gabiiban honos egyedülálló temetkezési rítusokba enged bepillantást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.