A sárga sárkány a kulcs

Katasztrófa lesz, ha Kína felhagy a széntüzeléssel

Kutatók megtalálni vélték a magyarázatot arra, miért nem nő úgy az átlagos földi hőmérséklet, ahogyan azt az egyre nagyobb üvegházhatást okozó gázkibocsátás indokolná.

2011.07.05 11:28Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az ezredforduló tájékán „globális felmelegedés” néven ismertté vált földi jelenséget egyre inkább „globális klímaváltozásként” emlegetik. Az egyes területek éghajlata ugyanis nem mindenhol ugyanúgy változik; noha az északi és a déli sarkról folyamatosan töredeznek le a nagyobbnál nagyobb jégdarabok, Magyarországon elég csak kinézni az ablakon, hogy értsük, miről van szó. Ilyen hideg júliusra emberemlékezet óta nem volt példa - míg 1987. július 19-én 37 fokos rekordhőséget mértek, addig most a Ferihegyen elhelyezett hőmérő berendezés mutatója alig kúszik 20 Celsius fok fölé (és már ez is jóval kellemesebb idő, mint a múlt hétvégi pulóveres napokban tapasztalt).

Holott a világon kibocsátott üvegházhatású gázok koncentrációja - az emberiség minden erőfeszítés ellenére - növekszik. Az elmélet szerint tehát a földi átlaghőmérsékletnek folyamatosan emelkednie kellene, ami nagyjából be is igazolódott, de közel sem olyan szintű növekedést tapasztalunk, mint amit a korábbi klímamodellek előre jósoltak. A kutatók ugyanis nem vettek figyelembe minden aspektust. Egy új állítás szerint a titok kulcsa a távol-keleten rejtőzik...

Kína energiaigénye kielégíthetetlennek tűnik, a sárga sárkány egymilliárd fölé nőtt lakosságának lakásaiban folyamatosan újabb és újabb kényelmi eszközök jelennek. Ezek többsége árammal működik: hűtőgép, nagyképernyős televízió, számítógépek, légkondicionáló berendezések, és a sor még folytatható lenne. Éppen ezért, habár az ország folyamatosan kutatja az alternatív energiaforrások kiaknázásának lehetőségeit, elképesztő mennyiségű szénerőmű dolgozik Kínában. Ezek természetesen folyamatosan okádják ki magukból a környezetkárosító füstöket, mellyel többek között savas esőt okozva tönkreteszik az erdőket.

Ugyanakkor az innen származó kénkibocsátás hatását eddig nem vette figyelembe egyetlen fontos, a földi klímaváltozást kutató tanulmány sem. Nemrég azonban megvizsgálták a jelenséget, és rájöttek, hogy ez blokkolja a beérkező napsugárzás egy igen jelentős részét. Vagyis a Föld légkörének felsőbb rétegeibe kerülő kén visszaveri központi csillagunk éltető sugarainak egy részét, amivel ellensúlyozza a üvegházhatást okozó gázok keltette folyamatot. Így az alsóbb légrétegek kevésbé melegednek fel, vagyis a két hatás durván kiegyenlíti egymást. Ehhez persze az is kell, hogy a Nap jelenleg nyugodtabb ciklusát „élje”, valamint az Atlanti Óceán déli régiójában aktív időjárási jelenségek is pont most változnak ellenkező irányúra. A korábbi uralkodó, meleget hozó El Nino (Kisfiú) átadta helyét a hűvösebb időjárást eredményező La Nina-nak (Kislány).

Amennyiben a fenti állítások igaznak bizonyulnak, akkor komoly hőmérsékletnövekedéssel fog járni, ha Kínában leállítják a szénerőművek jelentős részét, hiszen így megszűnik (illetve lecsökken) a légkör kénutánpótlása. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az energiaelőállító üzemek szintén nagymennyiségű széndioxidot juttatnak a légkörbe, mely mennyiség ugyanúgy hiányozna onnan, ha Kína környezetbarátabb energiapolitikát folytatna. Sajnos azonban a kén ellensúlyozó mechanizmusa jóval rövidebb életű, mint a megnövekedett széndioxidszint üvegházhatása, ezt mindenképpen figyelembe kell venni az újabb modellek létrehozásakor.

Ráadásul a fenti következtetések még egyáltalán nem bizonyultak megdönthetetlennek. Dr. David Whitehouse, a Global Warming Policy Foundation tudományos szerkesztője szerint minden eddigi teória elavult klímamodellek alapján készült, így nem tekinthető száz százalékig perdöntőnek az új felfedezés sem. Kétségtelenül több kutatásra van tehát szükség a témában, egyéni szinten pedig tegyünk meg mindent környezetünk terhelésének csökkentéséért: kapcsoljuk le a lámpákat, tévét, ha nem tartózkodunk a helyiségben, feleslegesen pedig ne járassuk se a légkondicionálót, se a villany tűzhelyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.