Nem csak a szépre emlékeznek

Vigyázat, a galamb sosem felejti az arcodat

Egy új kutatás szerint a vad, betanítatlan galambok is képesek felismerni az emberek arcát anélkül, hogy a ruházat megzavarná őket ebben.

2011.07.04 07:00ma.hu

A kísérleti biológiai szakemberek éves összejövetelén látott napvilágot az a kutatás, mely szerint a városi galambok - azok, amelyek sosem voltak befogva vagy tanítva - képesek ráismerni az egyes emberekre, mindössze arcuk alapján.

Jóllehet, a galambok megfigyelőképességük figyelemre méltó teljesítményét mutatták már be számos esetben, mikor laboratóriumi körülmények között tették őket próbára, ám ez az első kutatás, amely hasonló képességeket mutat a nem betanított galambok esetében is.

A kutatás során Párizs városi parkjának központjában a galambokat két, hasonló testfelépítésű, bőrtónusú, ám különböző színű laborköpenyt viselő szakember etette. Az első körben egyikük szimplán figyelmen kívül hagyta a szárnyasokat, mikor hagyta őket csipegetni, míg a másik ellenséges volt és elkergette őket az etetés alatt. Ezt követően pedig mindketten eljátszották a kedves galambetetőket.

A kísérlet, melyet többször is megismételtek, azt mutatta, hogy a galambok képesek felismerni a személyeket; emiatt volt az, hogy távol tartották magukat attól a kutatótól, aki elzavarta őket, noha ezt mindössze egyszer tette meg a sokfázisú kísérlet során. Annak ellenére, hogy számtalanszor laborköpenyt cseréltek, a madarak mindvégig tudták, kit kell kerülniük.

"Nagyon úgy tűnik, hogy a galambok arcról ismerték fel a kutatókat, mivel mindketten hasonló korban lévő nők, egyforma testalkattal és bőrszínnel" - mondta Dr. Dalila Bovet, a kutatás társszerzője, a University of Paris Ouest Nanterre La Défense szakembere.

"Érdekes, hogy a galambok, különösebb előképzettség nélkül, alapból az egyéneket leginkább meghatározó sajátosságaik - arcvonásaik - alapján különítették el egymástól, ahelyett, hogy a köpenyükre figyeltek volna, mely testük 90 százalékát borította."

Úgy tűnik, a galambok tudják: a ruházat színe nem a legjobb út ahhoz, hogy megkülönböztessék az embereket. Ez pedig felveti, hogy a madaraknak kifejlődött az a képessége, mellyel különbséget tudnak tenni emberek között. Ez a speciális képesség az emberek közvetlen közelében eltöltött hosszú időszakból eredhet, a hajdani háziasítástól a sok-sok évnyi városokban eltöltött évekig.

A jövőbeni kutatások arra fognak fókuszálni, hogy azonosítsák: vajon a galambok megtanulták, hogy az emberek gyakran cserélnek ruhát és sokkal állandóbb jegyekre fókuszálnak, vagy létezik valamiféle genetikai alapja ennek a képességnek, mely kapcsolatba hozható a háziasítással vagy a városi környezetből adódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.