A székesfehérvári csillagvizsgálót alapította

Hajmásiról kapta a nevét egy kisbolygó

Újabb, immár a negyedik kisbolygó kapott Székesfehérvárhoz kötődő nevet: a 2-3 kilométer átmérőjű, 164268-as sorszámú égitestet a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló alapítójáról, Hajmási Józsefről nevezték el.

2011.06.24 20:28MTI

Kiss Dorottya, a csillagdát működtető A Szabadművelődés Háza igazgatója pénteken elmondta, a névadást a kisbolygó felfedezője, Sárneczky Krisztián csillagász kezdeményezte, s az értesítés felterjesztésének elfogadásáról a napokban érkezett meg Székesfehérvárra a Nemzetközi Csillagászati Uniótól.
   
Korábban két neves személyiségről, Terkán Lajosról és Ybl Miklósról, valamint Alba Regiáról neveztek el egy-egy Székesfehérvárhoz köthető kisbolygót. Székesfehérvár 2007-ben "került fel az égre", akkor kapta az Alba Regia nevet az egyik égitest.   
   
Székesfehérváron ötven éve működik a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.