Lakáshitel: kormány több tagjának 30 millió, nekünk már semmi

Kökény Mihály egészségügyi miniszter és felesége maximális összegű, harmincmillió forintos, államilag támogatott lakáshitelt vett fel.
2003.12.13 11:19

Hasonlóan járt el Magyar Bálint oktatási miniszter, s még idejében élt a hitelfelvétellel Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott is.

Egy évvel ezelőtt feleségével, Stiller Máriával közösen vásárolt egy III. kerületi, Folyondár utcai, 115 négyzetméteres, panorámás társasházi lakást Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter. Az ingatlannak fele-fele arányban tulajdonosai. A lakásvásárláshoz az OTP-től harmincmillió forintos kedvezményes, államilag támogatott lakáshitelt vettek fel. A földhivatali dokumentáció szerint a jelzálog bejegyzésének időpontja: 2003. január vége.

Kökény Mihály elismerte, hogy harmincmillió forintos kedvezményes hitelt vettek fel, s közölte: bepereli az OTP-t, mert ezek az információk személyes adatnak minősülnek. A Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: az ügyintézést tavaly indították meg, akkor, amikor még nem tudhatott arról, hogy a kormány a felére, azaz 15 millió forintra akarja csökkenti a felvehető hitel összegét.

Ennek némiképp ellentmond, hogy a Magyar Távirati Iroda sajtószemléje szerint már év eleje óta cikkezett a sajtó arról, hogy a kormányzat csökkenteni szándékozik a hitelmaximumát. Igaz, a szigorítás hivatalos bejelentése csak májusban történt meg, akkor egy kormányülést követő sajtótájékoztatón Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott mondta el, hogy 30 millió forintról 15 millióra csökkentik a hitelplafont. (A döntés hatálybalépésének ideje június 16-a volt.)

Kökény Mihály hangsúlyozta, hogy nem befektetési céllal vásárolták a Folyondár utcai lakást, hanem ott is laknak. Az ingatlan megvásárlásához eladták korábbi lakásukat is - tette hozzá. Leszögezte: a lakást 50-50 százalékban tulajdonolják feleségével, így a rá vonatkozó hitelösszeg is csak a 30 milliónak a fele.

Ismert: Magyar Bálint oktatási miniszter szintén nagy összegű kedvezményes kölcsönt vett fel nem sokkal a szigorítás nyilvánossá válása előtt egy II. kerületi, kiemelt zöldövezeti ingatlan megvásárlásához, amelynek vételára 93,5 millió forint volt. A napokban Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymeghatalmazott is elismerte, hogy élt a kedvezményes lakáshitel lehetőségével.

Kuncze: Úgy gondoljuk, a kormánynak bátor döntéséket kell hoznia a szociálpolitika területén is

A kormány nem vett el semmiféle fedelet senki feje fölül, csupán szigorította azt a lehetőséget, hogy "valakik nem elsősorban lakhatásra, hanem befektetésre használják fel a kedvezményes kamatozású hiteleket" - mondta az SZDSZ elnöke egy szombaton megjelent lapinterjúban, hozzátéve, hogy bátor döntéseket kell hozni a szociálpolitikában is.

"Úgy gondoljuk, a kormánynak bátor döntéséket kell hoznia a szociálpolitika területén is" - mondta Kuncze Gábor a Magyar Hírlapnak adott interjúban a további esetleges megszorító intézkedésekre vonatkozó kérdésre.

A szociálpolitikában a rászorultsági elvnek kell érvényesülnie - mutatott rá a szabad demokraták elnöke. "Tartós sikerre csak a takarékos, valóban a közjóért tevékenykedő kormány rendezkedhet be, ha ez a megbízhatóság politikai tisztességgel is párosul" - jelentette ki Kuncze Gábor arra válaszolva, visszafordítható-e még a kormány népszerűségének csökkenése.

A pártelnök arra kérdésre, tudná-e támogatni az SZDSZ, ha a szocialista párt jelenlegi elnöke, Kovács László lenne a jelölt a 2005-ös köztársasági elnökválasztáson, a politikus közölte: "Mi azt tartanánk jónak, ha az a gyakorlat folytatódna, hogy nem direkt pártpolitikus kerülne a legfőbb közjogi méltóság posztjára, hanem olyan tekintélyes személyiség, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét".

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Még 10 nap hiteligénylésre - óriási rohamnak nézhetnek elébe az érintett hivatalok Úgy viszik a lakáshitelt, mintha ingyen adnák - a lakosság a végső eladósodásba kezdett Orbán a lakáshitelezés rendszerét szigorító döntés visszavonását indítványozta Lakáshitel rendelet az Interneten! Lakáshitel-forródrót: mit nem kell benyújtani péntek éjfélig? Postán is feladhatók a lakáshitel-kérelmek Megjelent a lakáshitel-támogatások rendszerét módosító rendelet MDF: improvizál a kormány a lakáshitelekkel kapcsolatban Lakáshitel-szerződés aranyat ér - ha ma kötjük Pokorni a lakáshitel-politikáról: cikkcakkos gazdaságpolitika MSZP: "Járai-járulékot" fizetnek a lakáshitel igénylők MDF keresztény-szociális platform: tiltakozás a lakáshitel-szigorítás ellen A fővárosi népnyúzók 28 milliárdos hitelt sóznak a nyakunkba Megzavarodott a kormány a lakáshitelekkel kapcsolatban? Befagyasztott költségvetési pénzek, megnyírbált lakáshitelek - avagy itt az új Medgyessy-csomag Zuhanó lakáshitelek - befagyasztott pénzek Tartósan magas kamat esetén csökkenhet jelentősen a kereslet - Lakáshitelek A piac boldog - Szakértők szerint a forintnak jó az új lakáshitel-rendszer Csökkennek a támogatott lakáshitelekkel kapcsolatos közjegyzői díjak Medgyessy megállítaná a lakossági hitelfelvételt

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.