MSZP: "Járai-járulékot" fizetnek a lakáshitel igénylők

Juhász Gábor szerint az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája és a jegybanki alapkamat emelése vezetett oda, hogy szigorították a lakáshitelek rendszerét.
2003.12.11 17:38, Forrás: MTI

Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája és a jegybanki alapkamat emelése vezetett oda, hogy szigorították a lakáshitelek rendszerét; Juhász Gábor erről csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

"Orbán Viktor téves gazdaságpolitikája az, amely gyakorlatilag háromévi üzemelés után egyszerűen kipukkadt, és pontosan az a pénzügyminiszter, aki ezt elkezdte, kényszerült - jegybankelnökként immár - abba a helyzetbe, hogy drasztikusan kamatot emelt" - mondta a szocialista politikus.

Szavai szerint a jegybanki alapkamat háromszázalékos emelése - amit "Járai-járuléknak" nevezett - vezetett oda, hogy szigorítani kellett a lakáshitelek rendszerén. Hozzátette, a "Járai-járulékot" most a lakáshitelt felvevők fizetik meg.

A frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy a használt lakás vásárlására hitelt felvevők többsége 5 millió forintnyi vagy az alatti összeget vett fel, így jelentősen nem szűkül ennek a típusú hitelnek az igénybevevői köre.

Juhász Gábor reményét fejezte ki, hogy mintegy negyedéven belül a jegybanki alapkamat csökkenni fog, s akkor újból érdemes lesz lakáshitelt felvenni. "A nagy probléma az, hogy a jegybank rendkívül drasztikusan, három százalékkal felemelte a kamatait" - jellemezte a most kialakult helyzetet a politikus.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a szocialista frakció "nem lelkesen" fogadta a döntést, ami szavai szerint "nem elkerülhető" lépés volt. "Ilyen időszakban teljesen korrekt szabályozás született" - tette hozzá Juhász Gábor.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

MDF keresztény-szociális platform: tiltakozás a lakáshitel-szigorítás ellen Megzavarodott a kormány a lakáshitelekkel kapcsolatban? Befagyasztott költségvetési pénzek, megnyírbált lakáshitelek - avagy itt az új Medgyessy-csomag Zuhanó lakáshitelek - befagyasztott pénzek Tartósan magas kamat esetén csökkenhet jelentősen a kereslet - Lakáshitelek A piac boldog - Szakértők szerint a forintnak jó az új lakáshitel-rendszer Csökkennek a támogatott lakáshitelekkel kapcsolatos közjegyzői díjak A lakáshiteleseknek csak töredékét sújtja az szja-kedvezmény csökkenése Gazdag nótáriusok - lakáshitelezés közjegyzői részvétel nélkül?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.