null

Brit hírszerző a Medgyessy-bizottság szakértője?

Balogh László szerint az MSZP politikai támadása miatt akadt fenn a bizottság két szakértője a nemzetbiztonsági ellenőrzésen.
2002.08.15 07:27

Brit hírszerző a Medgyessy-bizottság szakértője?

Brit hírszerzési kapcsolatai miatt vált nemzetbiztonságilag kockázatossá Gorka Sebestyén, a Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottság egyik szakértője. A brit-magyar állampolgár Gorka a nagy-britanniai területvédelmi katonai erő egyik hírszerző századának tagja.
Gorka Sebestyén lapunknak kijelentette: "Egyetemista koromban tartalékosként a brit hadsereg egyenruhás terrorelhárító egységének tagja voltam. Ez három éven át tartott, és ez volt az egyik oka annak, hogy az Antall-kormány idején a honvédelmi minisztériumban állást kaptam. Hírszerző tevékenységgel soha nem foglalkoztam.

Bizonyos biztonsági feladatokat kaptunk kulcsfontosságú objektumok őrzésére, például egy IRA-támadás kivédésére. Feladatom az volt, hogy felmérjem a terroristák által okozható lehetséges veszélyeket." Gorka azért akadhatott fenn a Nemzetbiztonsági Hivatal szűrőjén, mert tagja a brit területvédelmi hadsereg harctámogató erői egyik hírszerző századának. Gorka megnevezése szerint az egység neve: Territorial Army 22 Company, lapunk információi szerint a név: UK Territorial Army's Intelligence Corps (22 Company).

Gorka erre azt mondja, hogy ő a terrorelhárító egységnek volt tagja 1990-től 1992-ig. Állítása szerint, mielőtt átjött Magyarországra, leszerelt, és kilépett az egység szolgálatából.
E múltbeli tevékenysége zárhatja ki azt, hogy megismerkedjen egy másik ország nemzetbiztonsági szerveinek titkos információival - tudatták lapunkkal.
Gorka Sebestyén egykori alakulatáról megtudtuk: a Territorial Army (Területi Hadsereg - TA) független alakulatokból áll, s mint a neve is mutatja, területi alapon szerveződik. Magyar fogalmak szerint területvédelmi erőként határozható meg, leginkább az amerikai Nemzeti Gárdának felel meg. Létszáma 40 ezer fő, ez egynegyede a teljes brit hadseregnek. A TA teljes létszámának 80 százaléka az úgynevezett területi listán csatlakozik a szervezethez. A TA amolyan állandó és folyamatosan megújuló önkéntes tartalékos háttere a reguláris brit seregnek. Aki belép a TA-ba, annak legkevesebb 27 napi szolgálatot kell vállalnia évente. Ebben hét végi kiképzés, évi kéthetes kiképzőtábor is van.

A TA a szolgálatért fizetést ad: ez tiszteknél rendfokozattól függően elérheti a napi közel száz fontot; a közkatonák beosztástól és képzettségtől függően napi 30-60 fontot kereshetnek (1 font = 387 forint). Ezek az összegek pontosan megfelelnek a reguláris hadseregben alkalmazott fizetésnek. A TA gyakorlatilag minden katonai és polgári területen szakképzést nyújt tagjainak. A TA harcoló katonai egységeiben a lövészeknél, a páncélosoknál és a légierőnél lehet szolgálatot teljesíteni. A harci alakulatokat támogató részlegekben szolgálnak a tüzérek, a hadmérnökök, a híradósok, kommunikációs szakemberek és a hírszerzők. Jelenleg a TA katonai hírszerzése egy zászlóaljból és nyolc katonai hírszerző századból áll. A hírszerzők mind önkéntesek.

A TA-ban a kiképzés a reguláris hadseregben szokásos normák alapján zajlik, így a TA-ból egyenes út vezethet a reguláris hadseregbe. A TA ugyan területi alapon szerveződő független egységekből tevődik össze, de szükséghelyzetben pontosan ez a megoldás szavatolja gyors bevethetőségét, illetve a reguláris hadsereg tevékenységének hatékony kiegészítését.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. Brit hírszerző a Medgyessy-bizottság szakértője?

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Medgyessy vallott a múltjáról Senki sem ismeri Medgyessy múltját? A Fidesz szerint a kormány akadályozza Medgyessy múltjának feltárását Kerekasztal-beszélgetés Medgyessyvel múltjáról "Medgyessy Pétert utolérte saját múltja"

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.